Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Info » Svečano otvaranje 6. Sajma

Svečano otvaranje 6. Sajma

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Šesti Međunarodni podgorički sajam knjiga, otvoren je govorom premijera Igora Lukšića.

“Svaki grad danas koji, pored konkurentnosti na ekonomskom planu, pokušava biti konkurentniji i na planu kulture, ima i svoj sajam knjiga. Dobro osmišljeni sajmovi knjiga mnogim gradovima u svijetu su dali prepoznatljiv kulturni status i učinili ih jezgrima regionalne, kontinentalne, a često i svjetske kulture. Primjeri Frankfurta, Lajpciga, Buenos Ajresa, Kaira, Beograda pokazuju koliko sajam knjiga podiže značaj jednog grada na globalnoj kulturnoj mapi, a primjeri Pariza i Moskve pokazuju da gradovi koji su već dugo svjetske kulturne metropole njeguju tradiciju sajma knjiga kao potvrdu tog statusa”, kazao je Lukšić.

Naša dužnost nije da samo njegujemo uspomenu na naše pokojne velikane. Mi smo dužni i u živima prepoznavati buduće važne ljude. Buduće i sadašnje velike pisce prema kojima griješimo za njihovog život, kazao je Abdulah Sidran, koji je svoju besjedu počeo stihovima Lesa Ivanovića “Kari Šabanovi”.

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nestarenko osvrnuo se na obilježavanje tristote godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Crne Gore.

Direktor Sajma Predrag Uljarević istakao je cilj organizatora da Međunarodni podgorički sajam knjiga bude mjesto susreta čitalaca i knjiga, pisaca i čitalaca, izdavača i bibliotekara, da u njegovim programima i događajima oživi čitava jedna kulturna scena.

U muzičkom dijelu nakon otvaranja, nastupala je Marijana Zlopaša.