Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Gosti » Tarik Ali otvara Sajam

Tarik Ali otvara Sajam

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Ceremonija svečanog otvaranja 7. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga biće upriličena 7. maja u 18h. Sajam će otvoriti Tarik Ali.

Ali se rodio 1943. u gradu Lahore, tada pod britanskom kolonijalnom vladavinom a od 1947. dijelom Pakistana. Tokom studiranja na univerzitetu Punjab, Tarik Ali je organizovao studentske proteste protiv pakistanske vojne diktature. Kako bi izbjegao višegodišnju zatvorsku kaznu, bio je prisiljen da emigrira u Englesku. U Oxfordu je studirao politiku i filozofiju na Exeter fakultetu.

Imao je značajnu ulogu u studentskom pokretu 1968. te u protestima protiv vijetnamskog rata.  1970 stupio je u kontakt sa Johnom Lennonom. Lennonova pjesma „Power to the People“ došla je kao inspiracija nakon intervjua sa Alijem. Osim toga, pominje se i da je Ali bio inspiracija za “Street Fighting Man” Rolling Stones-a.

Henry Kissinger i Michael Stewart samo su neke javne ličnosti koje su sudjelovale u javnim raspravama s njim, što mu je donijelo političko priznanje.

Kasnije postaje aktivan kao socijalista, ateista, filozof, anti-imperijalista i reditelj. Kao pisac, često je raspravljao o sukobima zapadnog društva i islamskog svijeta. Prvi roman, “Iskupljenje”, objavio je 1991. Usljedili su romani „U sjenci nara“ i „Sultan u Palermu“.

Napadi 11. septembra 2001. podstakli su ga da napiše knjigu „Sukob fundamentalizama“ 2002. gdje je iznio kontroverzan stav da se danas radi o „sukobu dvije vrste fundamentalizma: religije i imperijalizma“. 2003. objavio je takođe kritičnu knjigu, „Bush u Vavilonu“, u kojoj je kritikovao rat u Iraku kao pokušaj zauzimanja Iraka, države bogate naftom, radi osiguranja novog tržišta. Iznio je i  negativne stavove o američkoj i izraelskoj politici na Bliskom istoku.

Urednik je časopisa New Left Review i kolumnista britanskog Guardian-a.

Na Sajmu će biti predstavljeno i crnogorsko izdanje Alijeve knjige “U sjenci nara” koju je objavila izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice.

Više o autoru na: http://tariqali.org/