Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Sajam 2014 » Press konferencija

Press konferencija

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Press konferencija povodom održavanja 9. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga održana je danas. Na konfereciji su govorili: Ksenija Popović, umjetnička direktorka Sajma, Bojan Terzić, PR Sajma i ispred Zemlje gosta – Republike Italije, gospodin Mikele Misto, zamjenik italijanskog ambasadora u našoj zemlji.

sajam press

Gospodin Mikele Misto istakao je veliku čast što je Republika Italija pozvana da bude Zemlja gost Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga. Govorivši o dugogodišnjem prisustvu Ambasade Italije na Sajmu knjiga, najavio je da će ove godine njihov štand ponuditi raznovrstan izložbeni i prodajni program, istakavši udžbenike italijanskog jezika renomiranih izdavača. Osim toga, kao Zemlja gost, organizovaće i gostovanje poznatih italijanskih autora među kojima su Federiko Moća i Stefano Beni. On je najavio i da će biti predstavljena knjiga Mladena Zagoričanina i profesora Đelikija o rezultatima arheoloških istraživanja na teritoriji Starog Bara. Italijanska ambasada će uručiti Mladenu Zagaračaninu nagradu Karavađo, koja se svake godine dodjeljuje crnogorskim građanima koji su se istakli u unapređenju bilateralnih kulturnih odnosa.

Umjetnička direktorka Ksenija Popović govorila je o konceptu pratećih programa na ovogodišnjem Sajmu. Istakla je da su u fokusu ovodišnjeg pograma crnogorski autori, s obzirom na činjenicu da je prethodna godina bila bogata kada je u pitanju produkcija novih knjiga naših autora. Tako će gosti Sajma biti pisci: Ognjen Spahić, Balša Brković, Nikola Nikolić, Jelena Gošović Perović, Stefan Bošković, Bosiljka Pušić, Blaga Žurić i pjesnikinje: Tanja Bakić, Dragana Tripković, Jelena Nelević Martinović i Lena Ruth Stefanović. Gosti Sajma iz regiona, koji će takođe predstaviti svoje nove knjige biće: Aleksandar Gatalica, Marija Jovanović, Olja Savičević Ivančević, Ante Tomić, Faruk Šehić, Dragan Velikić i Marko Vidojković. Posebno predstavljanje na Sajmu imaće i Festival fantastične književnosti, koji se već tri godine za redom održava u Bijelom Polju.

PR Sajma Bojan Terzić naveo je još jednu novinu na predstojećem Sajmu, a to je akcija prikupljanja knjiga za biblioteke. On je uputio poziv svim zainteresovanim – posjetiocima i izlagačima – da se uključe u akciju kako bi pomogli bibliotekama koje imaju najmanje sredstava za kupovinu novih knjiga. Na Sajmu će biti organizovan namjenski pult gdje će zainteresovani moći da ostave korištene ili nove knjige koje žele da poklone. Svaki darodavac će biti upisan u registar-knjigu, a svaka darivana knjiga biće označena naljepnicom sa imenom i prezimenom darivaoca. U saradnji sa nadležnim državnim institucijama biće određeno kojim bibliotekama je takva donacija najpotrebnija i u čije ruke će ona na kraju i otići, nagalašavajući da će to sigurno biti školske biblioteke u ruralnim područjima.

sajam knjiga press