Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Program 2021 » Dodjela nagrada Sajma

Dodjela nagrada Sajma

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Žiri u sastavu: dr Slavica Perović, Marina Vešović, akademski slikar dr Siniša Jelušić, predsjednik žirija, donio je odluku o dodjeli priznanja prisutnim izdavačima na 9. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.

4341

1. Kompletna izdavačka produkcija/Njabolji izdavač

Nakladnička kuća FRAKTURA– Zagreb

Izdavačku kuću Fraktura osnovali su 2002. Sibila i Seid Serdarević. Polazeći od jasnih programskih osnova, Fraktura objavljuje kvalitetnu beletristiku i publicistiku hrvatskih i svjetskih, prije svega evropskih autora. Objavljuje i savremene mlade autore, ali i savremene klasike, kao i nove prevode ili neprevedene knjige velikana svjetske književnosti. Njihove objavljene knjige osvojile su zavidan broj nagrada i u tom smislu, Fraktura je jedna od najnagrađivanijih hrvatskih izdavačkih kuća. Ovaj izdavač svake godine objavi oko šezdesetak novih naslova, organizuje mnoštvo promocija i razgovora s autorima iz zemlje i inostranstva, prisutni su na domaćim i inostranim sajmovima knjiga. Izdavačka prava koja prava za autore koje Fraktura zastupa prodata su u dvadesetak zemalja diljem svijeta.

2. Izdavački poduhvat

N. Martinović, Crna Gora i Habsburška monarhija, dva toma (1715-1918) Oktoih, 2013. Riječ  je o voluminoznom kulturno-istorijskom štivu čiji značaj prevazilazi lokalne okvire i koje je krajnje zanimljivo u kontekstu kako domaće istorijske scene, tako i šireg evropskog prostora. Ono suštinski elaborira intenzivne odnose Crne Gore i Habzburške monarhije na političkom, diplomatskom, vojnom, ekonomskom, duhovnom i kulturnom planu, registrovane tokom XVIII, XIX i prve polovine XX stoljeća. Podijeljena u dva toma (oko 800 stranica) osobenih dizajnerskih rješenja, obogaćena fotografijama, kopijama arhivalija, karata, litografija itd.

Monografija „Zdravko Velimirović – Život i film” Tomislava Gavrića. Književna zadruga srpskog nacionalnog vijeća, Podgorica, 2013.

Riječ je o monografskoj studiji o akademiku Zdravku Velimirovicu, uglednom crnogorskom filmskom reditelju, koja se teljno bavi njegovom bogatom stvaralačkom ličnoscu i interpretacijom filmskog stvaranja – koja će biti od velike pomoći u svim budućim istraživanjima njegovog djela.

Uz to, ova knjiga je zbornik iz koga će čitaoci sagledati što su najznačajniji filmski kritičari napisali o Zdravku Velimiroviću: Milutin Čolić, Petar Volk, Aca Štaka… U monografiji se nalaze dragocjeni podaci o dugometražnim i dokumentarnim filmovima, kao i o TV serijama. U tom smislu ova će monografija zasigurno biti inspiracija mladim generacijama usmjerenim na stvaranje u okvirima medija filma.

Zdravko Velimirović rođen je na Cetinju 1930. godine, gdje je završio osnovnu školu. Pozorišnu i filmsku režiju studirao je u Beogradu i u Parizu. Bio je redovni profesor na FDU u Beogradu i profesor po pozivu na Univerzitetu u Montrealu. Za svoj višedecenijski uspješan filmski i rediteljski rad ovjenčan je brojnim nagradama, od „Zlatnih arena”, preko trofeja, univerzitetskih povelja i „Zlatnog beočuga”, do Trinaestojulske nagrade i značajnih svjetskih priznanja. Bio je redovni član CANU.

Preminuo je u februaru 2005. godine.

3. Najbolja edicija:

Biblioteka Ars poetika, Institut za crnogorski jezik i književnost, Prvi put u CG prevodi značajne evropske knj. teorije/lingvistike (Kompanjon, Ruse, Kristl…)

Knjiga Antoan Kompanjon Pet paradoksa modernosti (Seuil, 1990), studija savremenog švajcarskog naratologa Žana Rusea Intimni čitalac;

Ogledi o psihoanalizi i psihologiji književnosti Žarka Martinovića, studija Marjane Đukić U potrazi za romanom: francuski roman srednjeg, XVI i XVII vijeka cjelovita je književnoistorijska monografija o tzv. starom francuskom romanu. Jelena Knežević u knjizi Njemačka književnost u Crnoj Gori do 1945.

Stalo nam je da ovom prilikom ukažemo i na posebno važno izdanje Instituta, iz pera autorice Lidije Kaluđerović Njegoš u crnogorskim periodičnim publikacijama i zbornicima 1835-2012 /2013, koja će biti nezaobilazna bibliografska podrška svim budućim istraživanjima Njegoševog djela.

4. Unaprijeđenje dječijeg izdavaštva – Grafički atelje Dereta

Izdvojili smo ciklus knjiga DNEVNIK ŠONJAVKA u američkog autora Džefa Kinija. Godine 2007, kada je objavljena prva knjiga, Dnevnik je odmah postao najčitanija dečja knjiga u Americi. Serija knjiga o Gregu Hefliju do sada ima sedam nastavaka. Svakodnevne avanture ovog neobičnog dečaka pomogle su milionima dece da se identifikuju s njim i shvate da je svako poseban na svoj način. Ukazujemo i na posebnu žanrovsku kreativnost izraza – strip, koji objedinjuje nekoliko medija: književnost, likovne umjetnosti i film i time posebno podstiče kreativno mišljenje mladog čitaoca.

4337

5. Najbolje opremljeno umjetničko izdanje

Monumentalno izdanje: Ikona. Atlas pravoslavne ikone. Izdanje Teorija, Moskva, 2013. Do sada najpotpunije predstavljanje jednog od najviših oblika religioznog slikarstva, koji predstavlja hrišćanska pravoslavna ikona. Suštinsko djelo u kome su nerazdjeljivo povezani religiozna duhovnost i estetska, umjetnička vrijednost.

Ikonopisci srpskih seoba u izdanju Prometeja

Novosadski „Prometej” i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, objavili su, dvojezično, na srpskom i engleskom, u luksuznoj opremi, na velikom formatu, monografiju akademika Dinka Davidova (1930), našeg poznatog istoričara umjetnosti, pod naslovom: „Ikonopisci srpskih seoba”. Naslov knjige „Ikonopisci srpskih seoba”, prema riječima autora, podsjeća na tu epohu omeđenu seobama: prvom Velikom seobom Srba (1690), drugom seobom patrijarha Arsenija Četvrtog (1739) i trećom seobom u Malu Rusiju – Ukrajinu (1751–1760). To nestalno doba (od 1690. do 1760), odista označava zlatni period slikara ikonopisaca, pa time i period koji je omeđen ovom knjigom.

6. Najbolje opremljena edicija

U biblioteci Sabranih dela PAIDEIA iz Beograda, predstavljena su (uglavnom prvi put na našem jeziku)  najznačajnija imena svjetske književnosti i filozofije kao što su Aristotel, Rasin, Sartr, Jonesko, Kami, Prust, Vaginov, Leontjev, Gazdanov, Pirandelo, Berberova, Džubran i mnogi drugi.

Izdvajamo: Aristotel (biblioteka Sabrana dela) ANALITIKE I-II , Fizika, Metafizika, O duši, O nebu… Poseban značaj pridajemo poduhvatu potvdjivanja filozofskog logosa, u vremenu krize Duha, kad je Duh /filozofski posebno, najvećma potisnut, zarad banalnog svakidasnjeg života u kome vrhuni praznina opsesije materijalnim kičem.

7. Najbolje opremljena knjiga

Dvije knjige dokumenata koje nose isti naslov: Crna Gora i Francuska, Diplomatija u izbjeglištvu – u dokumentima iz diplomatskog arhiva kralja Nikole i crnogorskih vlada u egzilu 1916-1920. 1i 2, Istorijski institut, Podgorica, 2014. Slijedeći predgovor ovom izdanju, ističemo da se radi o „diplomatiji u izbjeglištvu“ odnosno o „dokumentima iz diplomatskog arhiva kralja Nikole i crnogorskih vlada u egzilu1916-1920“ . Riječ o vrlo kompleksnoj arhivskoj građi, ne samo sa stanovišta raznorodnosti materijala koji nude: diplomatskog, vojnog, političkog, ekonomskog, finansijskog karaktera… već i sa stanovišta broja međunarodnih subjekata, stranih država i njihovih odlučilaca, kojima su crnogorski kralj i vlada upućivali svoja pisma na koja su šefovi država, predsjednici vlada, ministri ministarstava spoljnih poslova, unutrašnjih djela ili dugih resornih službi vlada inostranih država slali svoje odgovore.

„Iz – pod glib“ (Ispod stijene) Album ličnih stvari: rukopisi, dokumenti, fotografije A. I. Solženjicima. Originalno opremljena knjiga posvećena 95. God. rođenja velikog pisca koja sadrži materijale vezane za djetinjstvo, rat, logorski period, period zabrane i progona iz SSSR-a i povratak u Rusiju.

8. Najbolje opremljen štand

Svim posjetiocima nije moglo da promakne da su se medju svim štandovima, koji su najvećma nalikovali pazarskim stolovima za prodaju knjiga, izdvajali tradicionalno prisutni izdavači iz Irana, prvi put na ovaj način izdavači iz Rusije, vizuelno posebno inventivno postavljen Italijanski štand i štand Izdavačkog preduzeća Dan iz Podgorice.

Žiri se ovog puta opredijelio za štand Izdavačkog preduzeća Dan iz Podgorice, koji je nostalgičnim enterijerskim rješenjem ostvario doživljaj jednog autentičnog „štimunga knjige“, tzv. smirene literarne kontemplacije koja nam sve više nedostaje.

4333

Posebna priznanja:

1. Ambasadoru Italije Nj.E. Vićencu Del Monaku za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji.

2. Čitanka za četvrti razred osnovne škole „Čarolija čitanja“, autorki Nataše Borović i Sonje Ašanin u audio formatu. Udžbenik je snimljen u DAISY (digitalno dostupnom informacionom sistemu) formatu, koji omogućava lako snimanje pisanog materijala i može sadržati audio i vizuelne poruke. Izdavači ovog formata čitanke su: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica i JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica“ Podgorica.