Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » KLAUDIO MAGRIS OTVARA 11. MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA

KLAUDIO MAGRIS OTVARA 11. MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

U susret 11. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je, u prostorijama Gradske knjižare , održana druga press konferencija na kojoj su istaknute važne informacije o izlagačima, ponudi Sajma, ali i umjetničkom programu, sponzorima, kao i ovogodišnjim novitetima najveće kulturne manifestacije u našoj zemlji.

Organizatori su naglasili da će ove godine na Sajmu biti znatno veći broj izlagača u odnosu na prethodnu. Pored crnogorskih svoje štandove će imati i ugledne izdavačke kuće iz regiona: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

Jedanaesto izdanje Sajma čiji je slogan „Crna Gora čita“ obilježiće dolazak i predstavljanje sljedećih gostujucih autora:

Klaudio Magris koji će i otvoriti ovo sajamsko izdanje, Petre Dimovski, Dragan Dragojlović, Robert Perišić, Marina Vujčić, Muharem Bazdulj, Vule Žurić, osnivači Njuz neta, Aleksandar Gatalica i drugi.

Važan dio programa biće posvećen crnogorskim autorima među kojima su: Brano Mandić, Obrad Nenezić, Aleksandar Gavranić, Ljubeta Labović i drugi.

Takođe, Sajam će ove godine promovisati društveno odgovornu akciju iniciranu od strane Udruženja Liga i Casina Volcano, koje je odštampalo 500 besplatnih primjeraka knjige „Problematično i patološko kockanje“, autorke dr Elvire Koić, a sve s ciljem suzbijanja problema patološkog kockanja. Na taj način Sajam će se kroz svoje aktivnosti uključiti u animaciju društva i podizanje svijesti o problemima zavisnosti, a sve uz razgovore za psihijatrom Maidom Burdžović i psihologom i komunikologom Radojem Cerovićem.

Dio programa biće posvećen obilježavanju jubileja Nezavisnosti Crne Gore. Ministarstvo prosvjete će svakog dana u periodu od 15h-16h organizovati panele na različite teme u okviru kojih će biti predstavljen i novi sistem srednjoškolskog obrazovanja. Pored toga, svakog dana Zavod za udžbenike i nastavna sredstva će predstaviti svoja izdanja. Poseban akcenat stavljen je na projekat za djecu „IDEA ČITA“. Naime, najmlađi posjetioci će imati priliku da 5 dana u toku trajanja Sajma posjete dječiji kutak i budu dio časa koji će se održavati sa Žarkom Žapcem,uz asistenciju profesora književnosti, a sve to uz podršku Idea supermarketa, koji je ovogodišnji sponzor ovog segmenta programa.

Novitet ovogodišnjeg Sajma je i nagradna igra. Svi koji posjete sajam, kupovinom ulaznice ostvaruju pravo učešća u nagradnoj igri. Dobitnici će se izvlačiti na kraju Sajma, kada će im biti uručene i sljedeće nagrade: putovanje za dvoje u Prag, dva putovanja za dvoje u Dubrovnik, romantični vikend za dvoje u hotelu Aleksandar u Rafailovićima, laptop, tablet uređaj, kozmetički tretmani i 5 vrijednih paketa knjiga.
Ove su poklone za naše posjetioce obezbijedili sponzori: agencija Gallileo, Klikovac doo, Kimtek, Telenor, zatim kompanija Platinum Beuaty i naravno IK „Nova knjiga“, koja je uz Delta city, jedan od ključnih partnera Sajma već dugi niz godina.

Na konferenciji je sa ponosom istaknuto da je ove godine zaista značajan broj sponzora prepoznao važnost Sajma i dao svoju podršku. Uz već pomenute, tu su i: Udruzenje LIGA i Volcano – priređivači igara na sreću, Idea, Opel – zvanično vozilo Sajma, Zetatrans, Klikovac doo, Hoteli City, Aleksandar lux, Aleksandar u Rafailovićima, zatim Czech trade, Čikom, Studio x, Gorska voda, Habitat, Sjekloća vina, Montepano, Arhimed, a za internet na Sajmu će se pobrinuti kompanija Telenor.

Veliki je broj i medijskih sponzora koji će podržati ovogodišnji Sajam: RTCG, Vijesti, Prva tv, RTV Atlas, TV 777 sa Lutrijom, Pink M, Nikšić TV; štampani mediji: Pobjeda, Dan, ND Vijesti, Informer, Monitor,
Dnevne novine, Ljepota i zdravlje, Gracija, MNE magazin, zatim portali Vijesti, CDM, Analitika, Kolektiv i radio stanice D, DRS, Elmag radio, Radio 98, Radio Danilovgrad, Radio Korona.
Za vizuelni identitet sajma i ove godine je zadužena MAPA.

Organizatiori Sajma su Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Ministarstvo nauke i Delta city, a sve u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore.

Svečano otvaranje Sajma biće upriličeno u ponedjeljak, 9. maja u 12h, uz podršku studenata Muzičke akademije sa Cetinja. Sajam je za posjetioce otvoren svakog dana od 11h do 22h. Cijena ulaznice je 1euro, a organizovane posjete đaka i studenata su besplatne.

%d bloggers like this: