Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Gosti » GOST SAJMA:SLAVE ĐORĐO DIMOSKI

GOST SAJMA:SLAVE ĐORĐO DIMOSKI

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

dimovskiSlave Đorđo Dimoski (rođen 1959, Velestov kod Ohrida) je makedonski pisac za djecu, pjesnik, esejista, prevodilac). Završio je studije na Filološkom fakultetu Univerziteta “Sv. Kiril i Metodij”, u Skoplju.  Osnivač je i dugogošinji rukovodilac manifestacije “Pesnička noć” u Velestovu, a sada je predsjednik Upravnog odbora Struških večeri poezije.

Autor je mnogih zbirki poezije: Gravure (1979), Projekat (1982), Hladni poriv (1985), Poslednji rukopisi (1988), Sporedni put (1991), Stvari i argumenti (1994), Forme strasti (sa crtežima Sergeja Andrejevskog) (1998), Tamno mesto (1999) i Merač reči (2007); knjiga za decu: Alisa, Kristalni san, Igrorečice i Stihoteka; tri esejističke knjige: Amedeo Modilijani, Flaša u moru (knjiga prva) i Flaša u moru (knjiga druga) i jedne antologije makedonske ljubavne i erotkse poezije  Telo i struna. U više navrata su štamapni izbori iz njegovog pjesničkog stvaralaštva, a 2014. godine pod nazivom Tkanja objavljena je njegova sabrana poezija.

Zastupljen je u svim antologijama makednoske poezije objavljenim posle 1981. godine u Makedoniji i inostranstvu, a pojedine njegove pjesme i poetski ciklusi prevedeni su na mnogobrojne svjetske jezike. Trinaest knjiga izabrane poezije štampano je u inostranstvu. Ovo je njegova treća knjiga na srpskom jeziku.

Dobitnik je više predanja u Makedoniji i inostranstvu: Braća Miladinovici, Sv. Kliment Ohridaki, Gran pri za evropsku poeziju, Orden Sergej Jesenjin

Vrijeme promocije: četvrtak, 12.05. u 18h.

%d bloggers like this: