Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » KLAUDIO MAGRIS OTVORIO 11. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA U PODGORICI I PRIMIO NAGRADU KNJIŽEVNI PLAMEN

KLAUDIO MAGRIS OTVORIO 11. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA U PODGORICI I PRIMIO NAGRADU KNJIŽEVNI PLAMEN

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

2-2Jedanaesto izdanje Međunarodnog  podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja je zvanično otvoreno danas u podne u glavnom gradu Crne Gore.

Počasni gost je bio Klaudio Magris, jedno od najcjenjenijih imena savremene književnosti; tom prilikom dodijeljena mu je međunarodna nagrada „Književni plamen“. Nagradu je 2015. godine osnovala crnogorska izdavačka kuća “Nova knjiga”, koju predvodi Predrag Uljarević. O laureatu je odlučivao žiri koji sačinjavaju:  Mario Vargas Ljosa, počasni član žirija, prof. dr Sonja Tomović Šundić, prof. dr Siniša Jelušić, prof. dr Aleksandar Jerkov i sam Predrag Uljarević.

20160509105820_IMG_0115PREDRAG ULJAREVIĆ, IZDAVAČ, O OSNIVANJU MEĐUNARODNE  KNJIŽEVNE NAGRADE “KNJIŽEVNI PLAMEN”

 

“Nagradu Književni plamen je osnovala izdavačka kuća Nova knjiga 2015. godine. Dobila je ime po čuvenom eseju Vargasa Ljose o „književnom plamenu“: „književnost je plamen koji nas umjetničkom ljepotom i društvenim djelovanjem, kritičkim stavom i krativnim odnosom vodi ka ideji boljeg svijeta i života u njemu, boljeg čovjeka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva“.

Kao što je javnost Crne Gore i regiona vrlo dobro upoznata, prošle godine u junu mesecu imali smo jedinstven književni i kulturni događaj – posjetu velikog svjetskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost gospodina Maria Vargasa Ljose.

Tom prilikom je po prvi put dodeljena nagrada Književni plamen slavnom piscu Vargasu Ljosi. Nakon toga on je rado prihvatio da ubuduće za novouspostavljenu internacionalnu nagradu veže svoje djelo i djelovanje i da zajedno sa svojim izdavačem – Novom knjigom iz Podgorice potpiše Osnivačku povelju i bude saosnivač nagrade,  što je svakako čini jedinstvenom u svijetu.

Nobelovac, Mario Vargas Ljosa, tim gestom je učinio čast Crnoj Gori da ima tako ekskluzivnu mogućnost – da dodeljuje nagradu čiji je on prvi dobitnik, i saosnivač, budući da je sa zadovoljstvom prihvatio da bude član i počasni predsednik Žirija za njenu dodelu“.

Predrag Uljarević, direktor i urednik u izdavačkoj kući Nova knjiga

 

20160509115258_IMG_0191OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA POVODOM  DODJELE NAGRADE “KNJIŽEVNI PLAMEN“  KLAUDIJU MAGRISU

Književno djelo Klaudija Magrisa već je više od tri decenije, još od objavljivanja njegovog remek-djela Dunav, u središtu pažnje književne javnosti. Nisu samo posvećeni čitaoci koji znaju da odmah prepoznaju velikog pisca uočili da je to književni događaj, već je njegovo djelo postalo kulturni događaj prvoga reda koji na neobičan način spaja bliske i različite kulture.

U ovom djelu to je koliko stvarno toliko i imaginarno putovanje od srednjoevropskog izvora velike rijeke, koji se u Magrisovom istraživanju i pripovijedanju ne može ni pronaći, do dalekog i rubnog mediteranskog ušća na kojem se i ne zna više gdje je glavni tok rijeke. Velika Magrisova metafora vezana je za taj primarni raspon prostora, imaginacije i znanja i to su najvažnije odlike njegovog djela, kulturnoistorijska svijest, evromediteranski prostori i imperije, nerazmrsivo preplitanje znanja i mašte.

Tako je u Drugom moru izgradio sliku jednog Mediterana, adrijatičkog, na koji se gleda iz latiniteta, austrogermanske vizure i bliskog a dalekog slovenskog svijeta. Čudesne boje drugog mora, raspon neobični svjetovi njegovih mikrokosmosa, ali i politička i kulturološka intriga slovenskih izazova od Rusije do bivše Jugoslavije, Magrisova nagađanja i svijet u koji se uletelo naslijepo, sve je to argument da se iz romana i pripovijedaka, putopisa i eseja, od Trsta do Bosfora, za Magrisa kaže, kako je sam u jednoj prilici istakao, da su “uistinu veliki pisci oni čija tačka gledišta obuhvata tristašezdeset stepeni”.Takav Magrisov književni pogled i širina imaginacije, takav horizont znanja ovog uglednog germaniste i dugo godina profesora univerziteta, takav stav prema istoriji i savremenim pitanjima ovog velikog pisca, već nekoliko godina glavnog kandidata za Nobelovu nagradu, glavni su razlog da se žiri za dodjelu nagrade Književni plamen odlučio da to priznanje za doprinos svjetskoj književosti i progresivan, demokratski stav prema savremenom svijetu i problemima sa kojima se on nosi, dodijeli Klaudiju Magrisu.

     

ICT_Page_1PISMO MARIJA VARGASA LJOSE POVODOM  DODJELE OVOGODIŠNJE NAGRADE

“Claudio Magris’s rich body of work, including his essays, travel books and novels, is one of the most important contemporary contributions to the world of literature. His very personal and insightful perspective has thrown light on the cultural, social and political realities of Europe. He is a committed writer who participates very actively in the marketplace of ideas and who defends democracy with arguments that are often very original.”

 

RIJEČI KLAUDIJA MAGRISA NA SVEČANOSTI DODJELE NAGRADE

 

Klaudio Magris se prilikom uručivanja nagrade “Književni plamen” zahvalio dirtektoru i uredniku izdavačke kuće “Nova knjiga”, Predragu Uljareviću, i obratio se prisutnima biranim riječima, ističući da ih nema mnogo, ali da svakako želi da ih uputi još jednom i Mariju Vargasu Ljosi koji je, prema njegovim riječima, i ovom prilikom pokazao svoju širinu “nešto što kod njega izuzetno cijenim”.

 

– Ako neko može s mjerom da prihvati nagradu, to je zato što zna da to nije samo njegova zasluga, već i mnogih drugih: od onih koji su doprinijeli da shvatim ono što ranije nijesam mogao, do onih od kojih sam saznao kako funkcioniše svijet. Zato ova nagrada treba da bude podijeljena i svima onima koji su mi pomogli i pomažu da u ovom trenutku budem to što jesam. Papa Grgur Veliki jednom je rekao da bez svoje braće ne bi shvatio najosnovnije stvari u životu. Kad već to kaže jedan veliki papa, možemo ga citirati i dodati da u tome ne učestvuju samo braća, već i sestre širom svijeta – rekao je čuveni italijanski pisac nakon što je primio Književni plamen.

 

20160509115301_IMG_0195

 

20160509105923_IMG_0119

 

%d bloggers like this: