Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Ministarka Vlahović posjetila 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Ministarka Vlahović posjetila 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

ministarka 3Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović posjetila je danas, 11. maja, jedanaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, koji se ove godine održava pod sloganom “Crna Gora čita”. Ministarka Vlahović prvo je posjetila štand Ministarstva nauke koji se ove godine prvi put predstavlja na Sajmu knjiga. Vlahović je istakla je zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo nauke ove godine dio Sajma knjiga ne samo kao sponzor i pokrovitelj već kao učesnik. Ona je ukazala na važnost knjige u današnjem vremenu informaciono-komunikacionih tehnologija podsjetivši da smo upravo zahvaljujući knjizi, koja je bezvremena i neuništiva došli do onoga gdje smo danas i da knjiga predstavlja temelj civilizacije i modernog, tehnološkog napretka društva.

ministarka 2

 

Ministarka Vlahović iskoristila je ovu priliku da porazgovara sa

direktorom i  urednikom IK “Nova knjiga” Predragom Uljarevićem i umjetničkom direktorkom sajma Ksenijom Popović. Tokom razgovora sa organizatorima istaknuto je zadovoljstvo kvalitetom ponude ovogodišnjeg sajma, koji prema zajedničkim ocjenama prevazilazi svoja dosadašnja izdanja. Organizatori sajma istakli su zahvalnost Ministarstvu nauke na pruženoj podršci ovogodišnjem sajmu, koji je dobio finansijsku podršku putem Konkursa za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti i svakako učešću. Takođe, važan dio razgovora bio je usredsređen na pronalaženje mogućnosti da u Crnoj Gori postane dostupnija naučno-popularna i naučno stručna i akademska knjiga, ali je sa predstavnicima Nove knjige bilo riječi i o mogućnostima za publikovanje ovih vrsta literature.

Ministarstvo nauke na 11. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja prezentuje svoje projekte, gdje svi posjetioci sajma imaju prilku da iz prve ruke čuju o aktivnostima ovog resora, i to o Tehnopolisu, prvom inovaciono-preduzetničkom centru koji će sredinom juna biti završen u Nikšiću, BIO-ICT, prvom Centru izvrsnosti u bioinformatici finansiranim od strane Ministarstva nauke u vrijednosti od 3,4 miliona eura, Nacionalnim stipendijama za izvrsnost, za koje je poziv otvoren do 6. Jula ove godine i ovaj program stipendiranja predstavlja do sada najveće stipendije koje država daje za magistarske, doktorske i postdoktorske studije u zemlji i inostranstvu, ali i sve informacije koje se odnose na međunarodne programe finansiranja i usavršavanja. Ministarstvo nauke je u okviru svog štanda, a u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke PRONA i Prirodnjačkim muzejem Crne Gore kreiralo radionice fizike, matematike i hemije, kao i kvizove znanja, virtuelne ture kroz muzeje, a posjetioci štanda imaju priliku da dobiju i besplatne ulaznice za posjetu Prirodnjačkom muzeju Crne Gore.

ministarka 1ministarka

%d bloggers like this: