Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Potpisan protokol o saradnji između Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair)

Potpisan protokol o saradnji između Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair)

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Delegacija Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja upravo se vratila sa Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair) koji je svečano zatvoren 28. avgusta. Delegacija Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja imala je jedinstvenu priliku da  predstavi najznačajnije naslove crnogorskih izdavača na posebnom štandu u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair) koji je treća po veličini manifestacija ove vrste u svijetu, odmah poslije Sajma knjiga u Frankfurtu i BookExpo America.

cropped-14152075_10210563849956662_895642812_o-1.jpg

Boravak delegacije Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Pekingu bio je izuzetno uspješan. Na, za tu priliku, posebno upriličenoj svečanosti, direktor Kineskog sajma knjiga (Beijing International Book Fair) je potpisao protokol o saradnji između Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

U skladu sa potpisanim Protokolom, Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja će svake godine obezbjeđivati posebni sajamski prostor na kojem će se crnogorskoj publici predstavljati Međunarodni sajam knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair), preko izdanja kineskih autora. Na isti način, prema Protokolu, Međunarodni sajam knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair) će svake godine obezbijediti sajamski prostor za predstavnike Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Naš tradicionalni štand u Pekingu biće prilika za predstavljanje najaktualnijih naslova crnogorskih izdavača, kao i značajan medijum prisustva crnogorskog izdavaštva i kulture u Kini.  Protokol tako predviđa uspostavljanje tradicionalnih i čvrstih veza između crnogorskog i kineskog sajma.

Protokol između crnogorskog i kineskog sajma dotiče se i pitanja uzajamnog prevođenja, objavljivanja i distribucije kineskih izdanja u Crnoj Gori, i crnogorskih izdanja u Kini. Protokol predviđa da će o pitanjima uzajamnog prevođenja i objavljivanja kineskih, odnosno crnogorskih,  naslova brinuti dva sajma, Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja  i Međunarodni sajam knjiga u Pekingu (Beijing International Book Fair) – dok će o distribuciji knjiga brinuti crnogorsko i kinesko udruženje izdavača i knjižara.

Potpisivanje ovog protokola svakako je suštinski događaj u uspostavljanju trajnijih i čvrstih veza  u području izdavaštva i kulture između Crne Gore i Kine. Prisustvo kineskih investitora u Crnoj Gori i tradicionalno dobri ekonomski odnosi između naše dvije zemlje, dodatni su podsticaj za uspostavljanje isto tako čvrstih veza u području izdavaštva i kulture.

Podsjećamo da su se ove godine na sajmu u Pekingu predstavili sledeći crnogorski izdavači: Nova knjiga, Obod, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, Narodni muzej, Arto, Gligorije Dijak, Vijesti, Unirex, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Lego i Matica Crnogorska. Čitav ovaj događaj realizovan je uz pokroviteljstvo ministarstva kulture Crne Gore.

%d bloggers like this: