Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Crna Gora prvi put među evropskim izdavačima na Gaudeamusu u Rumuniji

Crna Gora prvi put među evropskim izdavačima na Gaudeamusu u Rumuniji

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

U Bukureštu je, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika i kulturnih poslenika iz Rumunije, i iz velikog broja evropskih zamalja, svečano otvoren Dvadeset treći po redu GAUDEAMUS, najveća i najznačajnija kulturna manifestacija u Rumuniji, i nesumnjivo jedna je od najznačajnijih kulturnih institucija ove vrste u Istočnoj Evropi.

Sajam knjiga i obrazovanja u Rumuniji, GAUDEAMUS se održava u peridu od 16. do 20. novembra 2016. godine. GAUDEAMUS  iz godine u godinu okuplja sve veći broj domaćih i evropskih izlagača, i bilježi veliku posjećenost.

bukurest

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja uspješno nastavlja sa promocijom svojih aktivnosti u međunarodnim okvirima, i uspostavljanjem kulturnih veza sa drugim kulturama i narodima.

Naime, usaglašen je tekst Protokola koji će na posebnoj svečanosti tokom trajanja Sajma u Bukureštu potpisati predstavnici Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja sa Međunarodnim sajmom knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS, u Bukureštu.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja je tokom nekoliko prethodnih godina potpisao slične protokole o saradnji sa međunarodnim sajmovima u Pekingu, Sarajevu, Beogradu i Puli.

Protokoli koje je Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja do sada sklopio sa različitim međunarodnim sajmovima uključuju, između ostalog i razmjenu štandova. Ova praksa omogućiće crnogorskoj publici da se naredne godine upozna i sa rumunskim izdavačima, i rumunskom književnošću. Predstavnici bukureštanskog Sajma knjiga i obrazovanja predstaviće svoj sajam i najznačajnije rumunske izdavače u maju, u Podgorici u okviru održavanja dvanaestog Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Delegacija Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstaviće rumunskim izdavačima i publici rad i međunarodne projekte Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Na posebnom štandu izložene su knjige crnogorskih autora i monografije Crne Gore.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanje će ubuduće biti prisutan u okviru posebnog izložbenog prostora na bukureštanskom Sajmu.

Ova inicijativa Međunarodnog podgoričkog sajma knjga i obrazovanja nesumnjivo će biti značajan korak i doprinos međunarodnoj kulturnoj razmjeni između Crne Gore i Rumunije.

 

%d bloggers like this: