Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » USPJEŠAN NASTUP PODGORIČKOG MEĐUNARODNOG SAJMA KNJIGA I OBRAZOVANJA U RUMUNIJI

USPJEŠAN NASTUP PODGORIČKOG MEĐUNARODNOG SAJMA KNJIGA I OBRAZOVANJA U RUMUNIJI

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Potpisan Protokol o saradnji između GAUDEAMUSA i Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Predstavnici dva sajma, Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Rumunskog sajma knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS, svečano su danas potpisali Protokol o saradnji, koji široko otvara vrata crnogorkim autorima i izdavačima, i svima koji su zainteresovani za kulturnu rzmjenu sa Rumunijom, s obzirom da GAUDEAMUS uživa veliki ugled u kulturi Rumunije.

Ova dva sajma su već ostvarili visok stepen saradnje u zajedničkom uspješnom nastupu sa drugim sajmovima zemalja jugoistočne Evrope u Pekingu, u avgustu ove godine. U sličnom formatu ova dva sajma zajednički će predstavljati izdavače i na drugim sličnim manifestacijama u svijetu.

Predstavnici Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, prethodno su sa više rumunskih izdavačkih kuća potpisali ugovore o distribuciji i razmjeni autorskih prava za neke od savremenih crnogorskih autora s jedne, i neke od najvažnijih rumunskih autora, s druge strane.

image-1

Štand Podgoričkog međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja posjetio je i ambasador Crne Gore u Bukureštu, njegova ekselencija gospodin Milan Begović sa svojim saradnicima, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja sa Gaudeamusom. Tom prilikom ambasador je između osalog izjavio:

Značajno je da je Crna Gora uzela učešća na Sajmu knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS, koji se po 23.put održava u Bukureštu, što će svakako doprinijeti da se saradnja na polju kulture između dvije zemlje dalje intezivira, za šta postoje dobri uslovi. Kada je riječ o književnoti, ovdje je uvijek prisutna Crna Gora kroz štampara Makarija, koji je početkom 16-og vijeka otvorio prvu štampariju u Rumuniji, i time omogućio razvoj savremene rumunske književnosti. Prisustvo Crne Gore na Sajmu knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS će doprinijeti produbljivanju saradnje u toj oblasti, što nadasve raduje, a očekujemo u skorijoj budućnosti da će izdavači iz Rumunije uzeti učešće na Podgoričkom međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, i tom prilikom  dovesti savremene rumunske pisce i predstaviti ih crnogorskoj publici.”

Predstavnici Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja su na 23-em GAUDEAMUSU imali susrete sa predstavnicima rumunskih ministarstava kulture i obrazovanja, sa predstavnicima više kulturnih institucija, sa predstavnicima medija, i bila je to dobra prilika da se u skladu sa Protokolom o saradnji dogovore smjernice u vezi sa daljim aktivnostima.

%d bloggers like this: