Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » TREĆI DAN SAJMA: DRAGANA MRKIĆ

TREĆI DAN SAJMA: DRAGANA MRKIĆ

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

DRAGANA

Treće večeri održavanja 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja promovisana je zbirka poezije Dragane Mrkić – Predugo te nema.

Dragana Mrkić rođena je 1978. godine. Diplomirala je geografiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Živi u Podgorici. Radi kao novinar. „Novinarsko nalivpero preliva se u pjesničko“, moglo se čuti na večerašnjoj promociji.

DRAGANA5

O poeziji Mrkićeve nadahnuto je govorio prof. dr Aleksandar Jerkov, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, autor brojnih tekstova o savremenoj srpskoj književnosti i prozi postmodernizma.

„Ovo je jedan izuzetno kultivisan književni tekst,koji posjeduje lirski delikatan izraz, što danas nije čest slučaj. U pitanju je autorka koja posjeduje jedan nivo pjesničke discipline. To je svakako jedan kompliment ovoj knjizi.“

Govoreći o pjesmama o đedu, ocu i majci iz zbirke Dragane Mrkić, ističići etiološku vezu sa porijeklom oca, motiv asociranja krvi i mastila u poeziji Mrkićeve, Jerkov kaže da ako bi našim venama teklo mastilo-krv, naša bi suština bila ispisiva. „Bilo bi dovoljno samo da se ta krv prolije“, kazao je Jerkov nadovezujući se na ideje Malarmea i Agambena.

 

DRAGANA4

Pjesmom o majci, koja zaokružuje ciklus o đedu i ocu, ovim specifičnim poretkom, kroz etiološki proces, Mrkićeva se zaokružuje kao pjesnik. Tim završetkom, prelomom, Mrkić kao da konstituiše svoj „feministički“, ženski subjekt, te iz porodičnog ciklusa kao da prelazi u ciklus umjetnosti.

 

Tumačeći pjesmu „Umjetnost“, Jerkov primijećuje: „Tamo gdje je bila krv, slova, odnos prema velikom prethodniku – tu je sad umjetnost.“

%d bloggers like this: