Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » TREĆI DAN SAJMA: GORAN SAMARDŽIĆ – “ŠUMSKI DUH”

TREĆI DAN SAJMA: GORAN SAMARDŽIĆ – “ŠUMSKI DUH”

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

goran2Posljednja promocija trećeg dana Sajma bila je Gorana Samardžića i njegovog romana „Šumski duh“.

Prvi roman Gorana Samardžića “Šumski duh” ispisuje živ, neposredan prikaz jednog “ćoška” u centru Beograda, sa svim pokušajima “momaka iz kraja” da dokažu svoju snagu i po bilo čemu se uzdignu iznad svog porijekla. To ne znači da ova knjiga problem odrastanja u žestokom dijelu grada tretira na tipičan način. Burna i na momente potresna beogradska svakodnevica Koste, njegove djevojke Dijane, njenog gej-brata i lokalnih tvrdih momaka, ispostavlja se kao svojevrstan mentalni uvod u rat, u konkretnom slučaju u opsadu Sarajeva. One osobine koje uzrokuju nasilje u mladosti, prepoznaju se u uvećanoj mjeri i ogoljenom vidu u krajnje ekstremnoj priči kakva je rat, koji je u ovom romanu opisan bez ideoloških balasta.

goran4

Moderator promocije Balša Brković kazao je da je Samardžić pjesnik i sjajan pisac priča, ali kako je istakao, čini se da je ovaj roman privukao najveću pažnju na njega. Brković je kazao da je „Šumski duh“ jedan od važnijih romana postjugoslovneske priče sa kojim je autor hrabro ušao u razračunavanje sa traumatskim iskustvom tog vremena. Kako je Brković dodao, postoji čitav niz spretno ispričanih epizoda i likova koji možda mogu promaći, ali Samardžić to prikazao na suptilan način.

Autor romana je kazao da „Šumski duh“ izlazi svakih 4-5 godina od strane nekog izdavača, ali ističe da je ovo u izdanju Nove knjige najsavršenije.

%d bloggers like this: