Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » TREĆI DAN SAJMA: ZUNS-PROMOCIJA KNJIGE JEVREMA BJELICE

TREĆI DAN SAJMA: ZUNS-PROMOCIJA KNJIGE JEVREMA BJELICE

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

DSC_7178PhotoCG

 

Trećeg sajamskog dana na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja  promovisana su monografije ogleda o ruskoj književnosti Jevrema Bjelice – Ogledi o ruskoj književnosti XIX vijeka i Ogledi o ruskoj književnosti XX vijeka  u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice. Ova izdanja priredila je dr Tatjana Jovović, profesor na katedri za ruski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću.

„Dr Bjelica se dugo bavio književnom kritikom i riječ je o rasponu djela koja su objavljivana u rasponu od 1983. godine do posthumno objavljenih publikacija iz 2012. godine“, kazano je na promociji.

„Odlučila sam se za otklon od klasične biografije jer sam sve vrijeme imala reminiscencije na poznanstvo sa Jevremom Bjelicom“ istakla je dr Jovović koja je i autorka biografije Jevrema Bjelice. Tatjana Jovović je o životu i djelu Jevrema Bjelice govorila na dva nivoa, iz dva aspekta: kroz lično poznanstvo sa Jevremom Bjelicom, kroz vizuru, dakle, sjećanja, ali i sa nivoa stručne kompetencija, kao stručnjak za oblast rusistike.“Željela sam da napišem personalizovanu biografiju jer je to bio povod da ponovo vaskrsne sjećanje na čovjeka, na značajnog istraživača ruske književnosti. Bio je to plod želje da se sačuvaju od zaborava djela jednog od naših najznačajnijih stručnjaka za rusku književnost“, kazala je Jovović.

DSC_7189PhotoCG

 

U toku promocije čitani su odlomci iz studije, kao i članci i različite fakutre sjećanja na jednog od najistaknutijih crnogorskih rusista.

 

 

%d bloggers like this: