Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » ČETVRTI DAN SAJMA: NVO “ORIJENT”

ČETVRTI DAN SAJMA: NVO “ORIJENT”

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

ORIJENT3NVO „Orijent“ predstavila se danas na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, te je u funkciji zastupnika izdavačke kuće El-Kelimah iz Novog Pazara održala promociju dva izdanja: Stazama egoizma autora Selmana el-Avde i Islam u centru pažnje Zakira Naika.

NVO „Orijent“ ima za cilj afirmaciju vrijednosti Islama, suživota, međuvjerske tolerancije, borbe protiv svih vrsta ekstrimizma. NVO „Orijent“ učestvovala je takođe u brojnim humanitarnim akcijama, te ostvaruje saradnju sa Mešihatom islamske zajednice Crne Gore.

ORIJENT

 

O knjigama el-Avdea i Naika, govorio je dr Emir Demir, stručnjak za šerijatsko pravo koji je doktorirao na šerijatskom univerzitetu u Maleziji i predavač je metodologije islamskog prava.

„Imamo pred sobom dvije knjige od velikog značaja. Autor knjige Stazama egoizma jedan je od velikih misionara našeg doba, čovjek koji spaja tradicionalno i savremeno.Tradicionalna misao se mora uklopiti sa savremenim životom“, kazao je Demir.

Govoreći o odnosu promjenjivog i nepromjenjivog u religiji Islama, Demir je istakao da je „Islam čvrst u postavkama, ali je elastičan kada je u pitanju prilagođavanje propisa vremenu i prostoru.“

Selman el-Avde je saudijski publicista, po riječima govornika na današnjoj promociji, jedna „vrlo uticajna ličnost, medijski prisutna u arapskom svijetu, jedna od uglednijih akademskih ličnosti Bliskog istoka.

„Njegove knjige i njegove ideje odišu realnošću. Što je čovjek realniji, njegova misao je univerzalnija i može se primijeniti na šire područje. Ova knjiga govori o stanjima ega, jastva, situacija u kojima se daje prednost onom ‘ja’ u odnosu na druge ljude i njihove potrebe. Egoisti nismo samo onda kada dajemo prednost drugima.“

„Ova knjiga“, nastavio je dalje Damir, „nije klasično izlaganje kuranskih i hadiskih tekstova, već predstavlja spoj između tradicionalnog i onog što je aktualno u našem vremenu. Autor govori o onim situacijama u kojima ego prelazi u egoizam, te o načinima i mehanizmima koje Islam nudi za spriječavanje egoizma kao nuspojave ega. U pitanju je knjiga koja sadrži životne priče ljudi , četrdeset osam anegdota u kojima ćemo se pronaći jer svi dijelimo ovaj svijet.Kroz sve ove anegdote se provlači jedna zajednička stvar:mi treba da poštujemo sebe, no ne smijemo dozvoliti da taj zdravi ego pređe u egoizam. Taj ego mora da bude podložan kritici. Moraš biti u stanju da prihvatiš kritičko mišljenje. Čovjek je, kako pokazuje autor ove knjige u stalnom sukobu sa svojim egom i treba da zna kako da dobije tu borbu. Ovaj autor čak koriti i izraz ‘tiranija’ koja nastaje iz egoizma“, rekao je Damir.

ORIJENT2

 

O knjizi Zakira Naika, Damir je kazao da predstavlja šerijatski odgovor na iskušnja sa kojima se Islam susreo  u periodu poslije 11.  septembra, te da pokazuje kako sam islam nema veze sa ekstremističkim idejama.

%d bloggers like this: