Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » ČETVRTI DAN SAJMA: PREDSTAVLJANJE AKTIVNOSTI CENTRA ZA STRUČNO OBRAZOVANJE

ČETVRTI DAN SAJMA: PREDSTAVLJANJE AKTIVNOSTI CENTRA ZA STRUČNO OBRAZOVANJE

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

CENTAR3Četvrtog dana održavanja 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja Centar za stručno obrazovanje održao je prezentaciju o svojoj ulozi u obrazovnom sistemu Crne Gore, kao i o planovima i aktivnostima u pogledu obrazovanja odraslih.

Ivan Marković pomoćnik direktora Centra ukratko je predstavio samu instituciju kroz opis njenih opštih nadležnosti, te je ponudio i kratak istorijat Centra koja je osnovan, od strane Vlade Crne Gore, 2003. godine kao institucija socijalnog partnerstva sa ciljem unaprijeđenja razovja stručnih i nedostajućih profila na tržištu rada. Marković je prisutne upoznao i sa načinom funkcionisanja institucije i njenim stručnim službama.

Duško Rajković, direktor Centra, predstavio je odeljenje za standarde i razvoj kvalifikacija, te je prisutne pobliže upoznao sa procedurama izrade, usvajanja i implementacije standarda zanimanja, ključnog dokumenta koji se tiče stručnog obrazovanja na osnovu koga se razvijaju obrazovni programi. Na izradi standarda zanimanja učestvovali su ljudi iz konkretnih struka koje su obrađene ovim standardom, istaknuto je na predstavljanju.

CENTAR

 

Vlado Koprivica, načelnik odeljenja za kvalitet i kontinuirani profesionalni razvoj, predstavio je odeljenje kojim rukovodi a koje se između ostalog bavi i utvrđivanjem kvaliteta obrazovanja  u ustanovama za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te utvrđivanjem kvaliteta obrazovnih programa, nastavnog kadra i saradnika.

CENTAR2

 

Ljiljana Garić, rukovoditeljka odjeljenja za obrazovanje odraslih, kazala je da se to odjeljenje, pored obrazovanja odraslih i obuke andragoškog kadra, bavi i  pisanjem i vođenjem programa za sticanje kompetencija, te svega onoga što se može opisati kao sticanje neformalnog obrazovanja. Ovo odjeljenje se, pored toga, bavi i pružanjem stručne i savjetodavne podrške u obrazovanju odraslih, osoba sa invaliditetom, kao i specifičnih manjinskih grupa. Garić je istakla kako u Crnoj Gori trenutno, u okviru jedinstvenog sistema obrazovanja odraslih, djeluje devedeset licenciranih organizatora obrazovanja odraslih, od čega su pet ustanova osnovnog obrazovanja, dvadeset jedna ustanova srednjeg obrazovanja, jedna ustanova višeg stručnog obrazovanja, dva privatna univerziteta i tri državna fakulteta, kao i 58 privatnih organizatora obrazovanja odraslih.

 

%d bloggers like this: