Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PREDSTAVLJANJE FORUMA MLADIH PISACA KIC-A „BUDO TOMOVIĆ“

PREDSTAVLJANJE FORUMA MLADIH PISACA KIC-A „BUDO TOMOVIĆ“

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

_IML8074PhotoCG

Šestog dana održavanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljen je Forum mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“.

Forum funkcioniše već dvije godine u okviru KIC-a i predstavlja grupu mladih stvaralaca koje spaja zajednička ljubav za stvaralaštvo. Forum danas  broji dvadesetak autora, uglavnom studenata, koji se redovno okupljaju, organizuju druženja sa afirmisanim piscima, razgovaraju o književnosti, obavještavaju se o književnim konkursima. Najbolja prozna ostvarenja se na kraju godine objavljuju u zajedničkom zborniku- kazano je na današnjem predstavljanju Foruma.

_IML8100PhotoCG

„Ako bismo pokušali tačnije da odredimo šta je Forum mladih pisaca moglo bi se reći da je to jedan način institucionalne podrške mladim ljudima koji literarni izraz biraju kao formu da izraze svoj literarni nemir. Vjerujem da će se forum dalje nadograđivati. To nije konzistentna i koherentna grupa koja dijeli zajedničku poetiku. To su autori koji pokušavaju na različite načine da dođu do autentičnosti izraza. Ključna riječ Foruma jeste promjena. Promjena, odnosno nadrastanje. Forum sam sebe nadrasta kroz zajednički rad. Svaki pjesnik, pa i pjesnik u nastajanju, je samosvojna kreativna priroda. Tu su ujedinjeni različiti senzibiliteti. Raznorodne su teme i motivi, mada postoji i jedan korpus stalnih tema u poeziji ovih mladih ljudi, a to su teme ljubavi, refleksije ljubavnog odnosa između dvoje ljudi, zatim refleksija sopstvenog položaja, položaja mladog čovjekau sadašnjem društvenom poretku. Poezija članova Foruma često ima metapoetičke konotacije. Ovi mladi ljudi razumiju i reflektuju svoj položaj pjesnika“, kazala je profesorica Jelena Knežević.

Članovi Foruma su potom čitali svoja literarna ostvarenja okupljenoj publici.

%d bloggers like this: