Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PREDSTAVLJANJE KK „POENTA POETIKA“

PREDSTAVLJANJE KK „POENTA POETIKA“

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

POETIKA1

Nedelja je bila dan za predstavljanje Književnog kluba „Poenta poetika“ iz Nikšića i mladih nikšićkih pjesnika okupljenih na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

„Nikšićka književna scena danas u vrijeme kada se o poeziji, pa ni o književnosti u cjelosti, ne govori, niti poezija može privući značajniji broj čitalaca, djeluje formirano i cjelovito. Nakon prethodnih decenija u kojima su najznačajniji autori gradili sliku o dobrom duhu Nikšića i književnoj sceni, u Nikšiću se pojavljuje mlada generacija autora okupljena oko Književnog kluba ‘Poenta poetika’ koja mijenja perspektivu i doživljaj pozicije poezije u kulturnom životu grada. Mladi pjesnici imaju priliku da, osim u crnogorskim časopisima, budu objavljeni i u zborniku ‘Mozaik’, čiji je drugi broj u pripremi, a objavljuje se uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Nikšić i JU ‘Zahumlje’. Draž radu ‘Poente poetike’, a tako i zborniku ‘Mozaik’ daje saradnja mladih, neafirmisanih sa već ostvarenim starijim autorima koji svoje iskustvo prenose na mlađe kolege. Treba napomenuti da radovi nijesu istog senzibiliteta, tematike, pa ni kvaliteta, ali daju jasnu sliku o onome što je Klub postigao do danas. Među mlađim pjesnicima preovlađuju ljubavni motivi, sa elementima socijalne poezije. Najočitiji su uticaji postmodernističkih autora i poetike. Od rime do slobodnog stiha, od metrički usklađenih do eliptičnih stihova koji nagovještavaju izvjesne promjene u odnosu prema svijetu, ali i prema umjetnosti, svi poetski i prozni tekstovi daju pečat ovom vremenu, nikšićkom dobrom duhu i onom tradicionalnom nikšićkom odnosu prema poeziji koji su gradili majstori poput Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Vukmana Otaševića i Duga Krivokapića“, rekao je mr Goran Radojičić, predsjednik KK Poenta poetika.

 

Poeziju su kazivali mladi nikšićki pjesnici Sava Radulović, Marko Vilotijević, Sonja Milatović, Đurko Gutović, Sara Drinčić i Lazar Šćekić.

 

%d bloggers like this: