Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA SLAĐANE KAVARIĆ

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA SLAĐANE KAVARIĆ

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

 

SLADJANA

Publika 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja imala je priliku da prisustvuje predstavljanju knjige pjesama Slađane Kavarić u izdanju Izdavačke kuće Žuta kornjača.

„Ja vam se večeras obraćam kao i urednik knjige u izdanje Izdavačke kuće Žuta kornjača. Slađanina knjiga je prva zbirka poezije koju smo objavili  nakon dva probna interna izdanja. To što je meni bilo zanimljivo kod ovog rukopisa koji nam je svojevremeno stigao na mejl. Ta poezija nije bila samo ono što se neposredno može pročitati već i ono što je prethodno pročitano. Kao urednik jedne izdavačke kuće često se srećem sa rukopisima koji izlaze iz sebe a koji kao da nemaju nikakvu vezu sa bilo kojom pjesničkom tradicijom: svi su romantičarski zaneseni kao da prije toga nije bilo u poeziji ničega. Iza Slađaninog pisanja stoji vrlo temeljito čitanje i to mi je bilo jako bitno“, rekao je Ilija Đurović, urednik Izdavačke kuće Žuta kornjača.

ILIJA2

 

„Lirizam smatram izuzetno bitnim ali ne i presudnim. Ako ne postoji subvezija lirizma, ako su stvari previše ogoljene – to se onda čini neistinskim. Kad se umota u slojeve čini mi se da se bolje komunicira sa sobom pa i sa čitaocima. Svako je pisanje sublimacija svega pročitanog, plivanja kroz sve to“, rekla je autorka Kavarić i pomenula Marka Tomaša, Milenu Marković i Dušana Đurovića kao pjesnike čije djelo naročito cijeni.

 

%d bloggers like this: