Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » “USTAV REPUBLIKE HRVATSKE”

“USTAV REPUBLIKE HRVATSKE”

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

rajko i ante

Ljubitelji filma i književnosti večeras su na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja imali priliku da prisustvuju predstavljanju filma Ustav Republike Hrvatske, zajedničkom projektu  Rajka Grlića i Anta Tomića.

Ustav Republike Hrvatske, ostvarenje koji niže uspjehe u regionu i svijetu,  predstavljen je podgoričkoj publici kao film koji je od početka najavljivan kao ljubavna priča o mržnji.

rajko i ante2

 

Film otvara pitanja ljudske saosjećajnosti, propituje korijene naše balkanske mržnje, priča o ljudima koji ne uspijevaju da izađu iz obrazaca mržnje, koji, potpuno učaureni u sebi, u drugima traže izvor svoje nesreće. To je priča o nama, o slojevima netrpeljivosti među narodima bivše Jugoslavije, to je i priča o hrabrosti čovjeka da otvoreno iskaže svoju seksualnu orijentaciju. Ustav Republike Hrvatske je film o intimnim porodičnim tragedijama i o dugoj istoriji nerazumijevanja – poručeno je na večerašnjoj promociji.

„Ja se i u svojim kolumnama bavim nacionalističkom mržnjom i nasiljem. To je nevolja koja nas sve jednako pogađa. Rajko i ja smo sve to onako pomno doživljavali i negdje nam se činilo da je to važna priča koju moramo ispričati. Negdje je film došao u dobrom trenutku. Ovaj zli trenutak je bio dobar trenutak za film“, kazao je Ante Tomić.

rajko i ante4

Govoreći o naslovu ovog filmskog ostvarenja, Tomić je rekao: „Zakoni moraju biti idealni, ali meni je taj raskorak između tog idealnog zakona i ove užasne stvarnosti  malo pa  komičan. Taj ustav kao da je napisao neko da nam se ruga. Smiješno je koliko mi nismo ti ljudi koje ustav zamišlja.“

„Mi u jedni drugima stalno vidimo klišeje. Cijela je ideja bila da možda iza tih klišeja, iza tih olako zalijepljenih imena postoje živa ljudska bića. Srbi i Hrvati su osuđeni na tu strašnu sličnost a toliko bi rado jedni od drugih pobjegli“, rekao je Grlić, a Tomić je dodao: „Da nema Srba ne bi imalo smisla biti Hrvat“.

„Tomić je odrastao na holivudskim filmovima a ja na evropskim. Zato Tomić uvijek voli hepiendove, gdje su svi srećni i svi se žene na kraju. Ja volim da na kraju ljude vratim u tamu kojoj pripadaju. Tako je ovaj film nastao kao neka borba između nas dvoje i kraj je naizgled srećan ali suštinski nesrećan“, rekao je Grlić.

Poslije promocija, sajamska publika imala je priliku da pogleda film Ustav Republike Hrvatske.

%d bloggers like this: