Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRSTA OBILJEŽEN NA SAJMU KNJIGA

MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRSTA OBILJEŽEN NA SAJMU KNJIGA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

CRBENI KRST

U okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja obilježen je Međunarodni dan Crvenog krsta. Predstavnici ove međunarodne humanitarne organizacije govorili su prisutnima o značaju volontiranja.

„Danas je Međunarodni dan Crkvenog krsta. Crna Gora je ponosna članica ove organizacije koja je svuda u svijetu prepoznata  kao organizacija dobročinstva koja predstavlja jednu od rijetkih organizacija koje su sačuvale svoj kredibilitet. Kao ilustraciju dovoljno je samo kazati da, ukoliko se logo Crvenog krsta zloupotrijebi u ratu, po Ženevskoj konvenciji, to je težak ratni zločin. Crna Gora može i te kako biti ponosna na svoju istoriju 22. članice ove organizacije.  Godine 1875., krajem novembra, Crna Gora je postala članica ove organizacije, kada su članstvo Crvenog krsta sačinjavale i zemlje poput Badena, Saksonije i Pruske. Iznurena ratovima, mala Crna Gora je primila tada 10 000 porodica osiromašenih izbjeglica koje su dobile suv krevet i parče hljeba“, rečeno je o istoriji ove organizacije u Crnoj Gori na današnjoj promociji.

CRVENI KRST 4

O iskustvima volontiranja (koja uključuju brigu o starima, obezbjeđivanje tehničke podrške licima sa invaliditetom, kao i  različite humanitarne akcije) govorili su Tereza Vujošević i Nikola Kalezić, kao i Veselin Pajović koji je uključen u program podrške romskoj populaciji. Prisutnima su se obratili Goran Damjanović, koji je govorio  o dobrovoljnom davalaštvu krvi, i Vladan Vukčević, član tima za djelovanje u zimskim uslovima.

%d bloggers like this: