Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized »  PROMOCIJA KNJIGE VLADIMIRA TABAŠEVIĆA

 PROMOCIJA KNJIGE VLADIMIRA TABAŠEVIĆA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

VLADIMIR

U okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljen je roman Vladimira Tabaševića Pa kao. Sa autorom je razgovarala prof. dr Slavica Perović.

Vladimir Tabašević je autor knjiga poezije, romana (Tiho teče Misisipi) i urednik  je internet časopisa Prezupč.

„Pred sobom imamo plodnog pisca i pjesnika. Tabašević je neko ko je već zadobio pažnju čitalaca i kritike i ko je već nezvanično postao mladi klasik“, kazala je Perović predstavljajući Tabaševića.

Na opasku dr Perović da roman govori o „tranzicijskoj pohari“, Tabašević je rekao: „Ovaj roman je zaista posvećen generaciji stasaloj u doba tranzicije i svim gubitnicima tranzicije, u koje  i sebe, na neki način, svrstavam.“ Junak njegovog romana živi meritokratski mit, kazao je autor.

VLADIMIR3

 

„Meritokratski mit u kojem živi junak može se svesti na formulu ‘trud plus inteligencija garantuju nekakav uspjeh’. To predstavlja najoperativniji mit današnjice. Svako danas ima neku vrstu spontantog uvjerenja da je to nešto neuputno. Kao što je slučaj svakog mitskog uvjerenja, nema, zapravo, nikakve garancije da će naš trud i inteligencija biti dovoljni da mi uspijemo. Želio sam da razobličim taj mit pokazujući da bez obzira na talenat koji pojedinac ima i na trud koji ulaže – to sve može biti nedovoljno. Danas postoji taj pritisak da se bude uspješan po svaku cijenu“, kazao je Tabašević.

„Mi danas možemo čuti kada neko ne uspije u životu da on nije investirao u sebe, nije se trudio, nije radio na sebi, te je  njegov težak život danas samo posljedica toga što nije radio na sebi. ‘On je kriv za to.’ To je suviše trivijalan način postavljanja stvari. To je bila moja ideja“, nastavio je Tabašević.

 

 

%d bloggers like this: