Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PREDSTAVLJANJE RAZGOVORA O FILMU MARIJE PEROVIĆ

PREDSTAVLJANJE RAZGOVORA O FILMU MARIJE PEROVIĆ

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

MARIJA2

Posljednjeg sajamskog dana predstavljena je knjiga rediteljke Marije Perović Razgovori o filmu.

„Povod za ovu knjigu su emisije, kojima sada ima već deset godina, i te i takve emisije su bile odličan povod da se u Crnoj Gori, počev od te 2002. godine, skrene pažnja na film. Emisije su krenule na Televiziji IN i ono što je bilo vrlo zanimljivo jeste da su najrazličitiji filmovi, od crno-bijelih do komercijalnih, imali svoju publiku. Radeći te emisije upoznala sam se sa širokim krugom ljudi u Crnoj Gori koji promišljaju o filmskoj umjetnosti.Iako su neke emisije dostupne na internetu, jutujubu, ja duboko vjerujem da nešto što ostane kao pisani trag u formi knjige ostaje u dužem trajanju“, kazala je Perović.

MARIJA PEROVIC1

„Radi se o izuzetnoj knjizi i mislim da se ta izuzetnost i krije u toj translaciji razgovora koji su bili na televiziji u jedan novi medij gdje je to zapisano. Ta zapisanost je nešto što  omogućuje da neke stvari iznova i iznova čitamo. Knjige ovog tipa jesu jedan otisak u vremenu i čini mi se da su one korisne i za ljude koji će to da čitaju ali i samim učesnicima u razgovoru, u smislu upoređivanja: da li još uvijek drže iste stavove, da li se slažu sa onim što su govorili prije deset godina. Ali najznačajnija stvar se krije u tome da ova svojevrsna vrsta testamenta  filmskim razgovorima govori o tome kakav odnos imamo prema filmskom nasljeđu“, rekao je profesor na FDU, Sehad Čekić.

Vuk Vuković sa Fakulteta dramskih umjetnosti je primiejtio da dijalozi u ovoj knjizi  uvijek imaju jako uporište u estetičkim i filmskim teorijama. „Ova knjiga izlazi iz nečega što je informativna djelatnost koja je karakteristična za medije“, rekao je Vuković.

MARIJA3

Ovu knjigu karakteriše koketerija između onoga što je stručno i onoga što je dostupno i zanimljivo običnim čitaocima“, rekla je Marija Perović.

%d bloggers like this: