Početak » Uncategorized » PREDSTAVLJANJE ROMANA LENE RUTH STEFANOVIĆ

PREDSTAVLJANJE ROMANA LENE RUTH STEFANOVIĆ

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg
Advertisements

LENA1

Posljednjeg dana održavanja 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja upriličena je promocija romana Šćer onoga bez đece Lene Ruth Stefanović.

„Roman se sastoji iz tri dijela koja se međusobno razlikuju po formi, stilu kao i poruci koju nose. U prvom dijelu dominira ton nomadizma, putovanja, želje za promjenom mjesta, sa elementima esejistike, epistolarnog. Ovaj dio oslikava dominantnu nit cjelokupnog djela, a to je dijalog onoga ko piše i onoga ko čita. Tu se javljaju pitanja koliko su bitni likovi i da li likovi više od autora učestvuju u formiranju književnog djela. Drugi dio romana karakteriše promjena u stil memoarske proze, dok je treći dio knjige otvoreno pismo autorke čitaocima , dio u kojem ona, na kraju, odbacuje književne likove. Ovaj roman Lene Ruth odlikuje smjela i uspješna upotreba humora, što je odlika i njenih prethodnih esejističkih tekstova“, rekla je Tanja Bakić, pjesnikinja.

LENA3

 

„Nudim vam alternativnu istoriju u kojoj Crnogorke učestvuju u Rusko-japanskom ratu. Mi znamo iz arhiva istorije da su u tom ratu učestvovali i crnogorski pukovi,,naravno sastavljeni od muškaraca. Ali ja nudim alternativnu verziju u kojoj brojne dobrovoljke iz Crne Gore učestvuju u ratu“, rekla je autorka Lena Ruth Stefanović.

Pojašnjavajući naslov romana, Šćer onoga bez đece, Ruth Stefanović kaže: „Ja sam bila užasno pogođena kad je izašla knjiga o našem plemenu, o Bratonožićima, i kad nijedna naša odiva, nijedna žena, nije bila navedena u našem genealoškom stablu. U pitanju je bol koji će razumjeti svaka crnogorska kćerka i žena koja nema sina – kada vas definišu samo kroz postojanje tog muškog u vašoj porodici, bez obzira da li je to brat ili sin. Ja ne mogu i ne želim da se pomirim sa tim. Ovaj roman je nastao iz velike ljubavi. U knjizi u našem plemenu pored imena mog oca stoji crni krst i piše da nema muških potomaka. Ova knjiga je tako nastala iz ljubavi i bola.“

U romanu Lene Ruth Stefanović posebno su zanimljive slike podgoričke realnosti kroz motive ženske udaje i dobijanja nasljedstva, uz upotrebu humora“ tvrdi Tanja Bakić. „Humor nam pomaže da preživimo ovu našu stvarnost“, konstatovala je Lena Ruth Stefanović.

Prisutna publika mogla je čuti nekoliko odlomaka iz ovog debitantskog romana Lene Ruth Stefanović koja je prethodno književnu reputaciju sticala kroz forme kratke priče, poezije i eseja.

Advertisements