Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PRIPOVIJEDAKA MILORADA MILUNOVIĆA

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PRIPOVIJEDAKA MILORADA MILUNOVIĆA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

 

DSC_9058Dejan Kalezic

Posljednjeg sajamskog dana, u okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, predstavljena je zibrka pripovijedaka Milorada Milunovića, Čovjek koji nije mogao da umre, u izdanju Nove knjige iz Podgorice.

Svijet Milunovićeve proze jedan je suštinski normirani svijet. To je svijet u kojem tumačenje dinamike likova, njihovih odnosa i činova, nosi snažan etički ulog. Ovaj svijet je svijet koji je strukturiran svima poznatim etičkim imperativom Marka Miljanova o čojstvu i junaštvu.

Mi kojima je taj kontekst poznat, bilo da smo mu dijelom sami svjedočili ili da se naša komunikacija sa prošlošću sa kojom smo i biološki povezani poziva na njega, čini nas prijemčivim za teme o kojima piše Milunović.

DSC_9055Dejan Kalezic

Djelovanje likova u Milunovićevoj zbirci uvijek nosi određene etičke posljedice. Činovi ne ostaju bez posljedica. Svijet o kojem Milunović piše je svijet u kojem svaki čin, svako djelovanje imaju enormnu važnost i posljedice.

Gaženje etičkog tabua nosi nesamjerljive posljedice, mijenja događaje stvarnosti, ostavlja trag u prostoru, privlači kaznu i nagradu. U praćenju ovih motiva kod Milunovića možemo pomenuti tek nekoliko upečatljivih slika: pripovijetka Noć uoči Božića sva je u tom gotskom kretanju ka natrpirodnom: sile koje se obrušuju na čovjeka ovdje su prikazane kroz mračno i okultno, onirično. Ljudsko zlo za Milunovića nije tek prestup zakona: zlo je tako uvijek natprirodno kao i dobro. Djelovanje likova nema posljedice samo u vidljivom svijetu fakta, natrualističke istorije već se odražava i u natprirodnom“, rečeno je na večerašnjoj promociji.

Autor je, potom, okupljenoj publici pročitao nekoliko proznih odlomaka iz svoje zbirke.

 

%d bloggers like this: