Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PROMOCIJA KNJIGE MILANA DRAŠKA PUTUJUĆI SA FIGURAMA

PROMOCIJA KNJIGE MILANA DRAŠKA PUTUJUĆI SA FIGURAMA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

milan drasko 1

U okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljena je knjiga putopisa šahovskog velemajstora Milana Draška Putujući sa figurama. O knjizi su govorili Radomir Uljarević, ispred izdavača, kao i šahisti Andrija Radulović i Nikola Đukić.

„Čini se da je najprirodnije što je Draško, kao šahovski velemajstor, odabrao upravo putopisnu formu, jer je šah svojevrsni putopis u kome pješadija, konjica, artiljerija, kraljevski par kreću na putovanje. Pred našim očima se odvija prava antička drama, uglavnom sa tragičnim krajem jer neko mora da postrada. Šahovske figure bivaju ubijene, pojedene kao glumci koji umiru na pozornici. Na putovanju, Draško ni na trenutak ne gubi iz vida položaj koji zauzima njegova armada, šahovske figure. Mi čitamo knjigu s putovanja koja su uzrokovana, posredovana šahom i zato su neodvojiva od šaha. Čitajući knjigu, krećemo na putovanje sa Draškom: i čitalac će se sjetiti nekih pejzaža koje je i sam možda doživio i zamišljao. Ovo majstorstvo nije ograničeno na 64 polja i 32 figure već je to beskrajno putovanje sa figurama kroz unutrašnji život, unutrašnje putovanje kroz crno-bijela polja. Putopisac se ispovijeda posredno: pišući o nečem drugom, zapravo govori o sebi. Dvojica putnika kad se vrate sa istog puta imaju različite utiske kao da su bili na dvije strane svijeta. Svi putujemo sa drugačijim figurama. Tajna je u figurama. To je kao izbor nekog neočekivanog poteza –Draško  bira detalje kao što bira poteze u šahu: ti opisi su fotografski vjerni i takvu tačnost može imati samo neki beskrajno oprezni šahovski pogled na svijet. Čitalac će se na putovanju sa Draškom podsjetiti i najmarkantnijih ličnosti gradova. U pitanju je uzbudljiva lektira, djelo autora neuporedive radoznalosti. Komplikovani šahovski sistemi čak će se i laiku učiniti jednostavnim kroz Draškovo umijeće pričanja. Neupućenost u šah, ni za trenutak, ne umanjuje zadovoljstvo čitaoca“, kazao je Radomir Uljarević.

 

Nikola Đukić, aktualni prvak Crne Gore u šahu, rekao je povodom Draškove knjige: „Ova knjiga je već postigla veliku popularnost u šahovskom svijetu, ali bilo bi šteta da krug njenih čitalaca ostane ograničen isključivo na krug drevne igre. Ona ima čak više da ponudi nekome koga šah ne zanima. Čitalac će iskusiti dio atmosfere brojnih takmičenja: od nekadašnjih sovjetskih takmičenja do evropskih i međunarodnih takmičenja naših dana. Više nego klasičan putopis, ova knjiga je sentimentalno putovanje: topla knjiga o ljudima, o neobičnim, katkad tragičnim, sudbinama. Ovo je i knjiga prepuna drugih knjiga. Po njenim stranicama nalaze se brižljivo rasuti citati iz naše i svjetske književnosti: od Viktora Igoa do Miloša Crnjanskog.“

drasko4

U publici je bio velemajstor Božidar Ivanović.

%d bloggers like this: