Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PROMOCIJOM DAMIRA KARAKAŠA ZAVRŠEN 12. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA

PROMOCIJOM DAMIRA KARAKAŠA ZAVRŠEN 12. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

_IML8399

Damir Karakaš na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja predstavio je svoj novi roman Sjećanje šume. Karakaš je svoju promociju počeo izvođenjem na harmonici. Razgovor je vodio Nikola Nikolić, pisac i umjetnički direktor Sajma.

„Naslov je dao veliki hrvatski pjesnik Branko Maleš za vrijeme jedne šetnje“, rekao je Karakaš povodom naslova romana i dodao: „Meni je ovo deveta knjiga. Ovo je knjiga u kojoj pišem o vrlo osjetljivim temama kao što su djetinjstvo, koje ima puno zamki, metafizika djetinjstva. Da sam ga pisao prije četiri-pet godina, mislim da to ne bi bilo  to.  Mislim da su mi sve knjige do sad bile uštimavanje za ovaj roman. Ja inače smatram da sam bolji pisac od knjiga koje sam napisao: to me tjera naprijed. Tako pišem, kao da mi je svaka knjiga zadnja. Tako funkcioniram.

 

_IML8424

Ja smatram da, ako je proza prava, da ona ne smije imati milosti prema nikome. Naše je sjećanje ipak nepouzdano. Kada se sjećamo nečega od prije pet, šest, deset godina, mi podsvijesno mijenjamo svoje sjećanje“, kazao je Karakaš.

_IML8408

 

„Šuma zna puno tajni, ona je puno vidjela. Zamislimo jednu lipu od sto godina koja je bila naslonjena svojim granama na neki prozor: koliko je ona samo vidjela. Kad stanete pored nekog hrasta od sto godina, osjetićete nevjerovatnu energiju. Ponekad drvo u šumi znam zagrliti i poljubiti“

O isksutvu pisanja ovog romana, Karakaš veli: „Jedan danski lingvista je rekao da kod pisanja romana postoje tri pravila, ali još ne znamo koja. Ne volim kada je sve složeno, kada vidimo sve te šavove, ne volim to. Uvijek volim da knjiga iznenadi čitatelja.“

%d bloggers like this: