Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Gosti » Predstavljanje romana “Naši su životi bjekstva” – Jovan Nikolaidis

Predstavljanje romana “Naši su životi bjekstva” – Jovan Nikolaidis

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Drugog dana održavanja 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljen je roman Naši su životi bjekstva autora Jovana Nikolaidisa.
Ovaj roman objavljen u saizdavaštvu Izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice i ShuraPublishing iz Opatije je „porodični roman, jedan od tisuće drugih koji se pojavljuju i koji će se napisati. Tema je stajna, no slučaj sa mojim porodičnim romanom je specifičan. Imao sam dugo u misli Tolstojevu poznatu rečenicu da sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da su sve nesrećne različite. Razmišljajući o toj konstataciji iz Ane Karenjine, zaključio sam da to nije tačno. Rijetke su srećne porodice, dok su nesreće nesrećnih sličnije nego sreće onih koje su srećne“, kazao je Nikolaidis i govorio je o ambiciji da ovaj roman bude romaneskna rekontrukcija porodičnog stabla: „Znao sam da to neću uraditi onako kako su to radili crnogorski starci koji su marljivo i predano izrađivali svoje porodično stablo. U crnogorskoj porodici imate stablo na koje se mora nanizati serdar, vojvoda, perjanik kralja Nikole, narodni heroj, pomoćnik narodnog heroja ili oni koji su do dana današnjeg zauzimali pozicije moći. Svi su oni obješeni na grane takvog stabla. Moja porodica nije imala takvu istoriju. Imala je zlu kob koja ju je pratila od polovine devetnaestog vijeka do sada, kada sam odlučio da o tome pišem. Nisam imao materijala i onda sam morao, kao pisac koji piše o ocu i svojoj porodici da zaokružim nestvarnost uvjeravajući sebe i čitaoca da je to stvarno. No, tim sam morao napraviti kompromis da ja ne mogu napisati klasični porodični roman već putopis jer sam se odlučio da otputujem na sva ona mjesta na koja je moj otac išao“, kazao je Nikolaidis,
Ovaj roman o seobama, mučeništvu i putovanjima, o istoriji Grčke, Albanije i Crne Gore, prvi je dio trilogije Romana o Nikoli. Drugi dio romana biće takođe objavljen u produkciji Nove knjige.

%d bloggers like this: