Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Predstavljanje zbirke pripovijedaka “Moj muž” – Rumena Bužarovska

Predstavljanje zbirke pripovijedaka “Moj muž” – Rumena Bužarovska

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Drugog sajamskog dana, u okviru 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavljena je zbirka pripovijedaka “Moj muž” istaknute makedonske književnice Rumene Bužarovske. Moderator večeri bila je Ksenija Rakočević.
„U ovih jedanaest priča koje ulaze u ovu zbirku dosljedno je aktivna žena koja pripovijeda“, konstatovala je Rakočević. „Ne možeš vjerovati tom pripovijedaču. Uvijek postoji priča na površini, onda ide ono što je iza. To iza vidimo kroz to kako neko govori, kroz druge inforacije koje,daje, kako mu tijelo govori. Htjela sam da se čitaoci da se više angažuju u čitanju. Ti moraš stalno nešto da dekodiraš. Kao da moraš nešto više da radiš od samog bazičnog čitanja. To je jedan razlog korišćenja naracije prvog lica. Rješila sam da to budu žene – prvo, zato što me zanima žensko pismo. Žene ne gledamo često u javnoj sferi a to se isto dešava u književnoj sferi. Uglavnom čitamo muške priče. U književnom kanonu i dalje su dominantni autori“, konstatovala je Bužarovska.
„Žene u tekstovima Bužarovske izlaze iz arhetipskih obrazaca koje su njima nametnute. Žene izlaze iz arhetipa i dogme“, kazala je Rakočević.
„Trebam nam likovi koji nisu savršeni i u kojima se možemo nekako prepoznati“, istakla je Bužarovska.

%d bloggers like this: