Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Predstavljanje knjige “Portret političara u mladosti” – Dragan Lakićević

Predstavljanje knjige “Portret političara u mladosti” – Dragan Lakićević

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Četvrtog sajamskog dana, na 13. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, predstavljena je knjiga Dragana Lakićevića Lakasa „Portret političara u mladosti“, djelo koje prati predpolitički život Zorana Đinđića.
„Ova knjiga je objavljena u izdanju Arhipelaga i njena promocija bila je marta ove godine na petnaestogodišnjicu atentata na Zorana Đinđića. Zahvaljujući ovoj knjizi mi možemo da vidimo koliko je strasti bilo u idejama koje su oblikovale mlade generacije pedesetih i šezdesetih godina. Ova je knjiga pisana iz najveće blizine: možemo je uzeti kao biografiju, romansiranu biografiju, ali i kao lično i prijateljsko svjedočanstvo od Đinđićevog dolaska u Beograd do Đinđićevog ulaska u politici. Autor i Đinđić dijeili su mnoge stvari koje se dijele u mladosti, zajedno su bili studenti filozofije u Beogradu. Ovo je knjiga jednog prijateljstva ali i knjiga koja govori vrlo značajne stvari o Filozofskom fakultetu u Beogradu i vrlo je dragocjeno svedočanstvo o drugoj Jugoslaviji. To je veoma zanimljiva studija i kada s egovori o Đinđićevom dječaštvu ali i o jednoj borbenosti za kojom je on uvijek posezao. On nije samo prijatelj Dragana Lakićevića ili jedna apartna ličnost Beograda sedamdesetih godina već i jedna istorijska figura. Lakas ne prikazuje Đinđića kao istorijsku ličnost, već kao čovjeka od krvi i mesa. Ovo je knjiga koja pokazuje da svoje vrijeme moramo uvijek preispitivati“, kazao je Gojko Božović na večerašnjoj promociji.
„Ova knjiga je dugo sazrevala i godinama sam se premišljao da li je vrijedi pisati ili ne. Zoran Đinđić je doživio tragičnu smrt a ja sam se uvijek osjećao kao njegov dunik. On je jako podsticajno djelovao na moj intelektualni razvoj. On je bio taj spiritus movens koji me je pokretao i koji je u meni vidio više nego što sam sam vidio. Ono o čemu ja pišem je jako malo poznato široj javnosti. Kao da nije postojao Đinđić filozof, vrstan prevodilac, vrstan intelektualac, već samo Đinđić političar. To stvara jedan iracionalni odnos prema toj ličnosti, jedan prije svega emotivan odnos: ljudi njega mrze bez razloga ili vole takođe bez razloga. On je i voema zanimljiva ličnost, pravi književni lik. To kakav je Zoran, to je spajanje krajnosti: jedna krajnje protivrječna ličnost. On je sam bio veoma protivrječan. Zoran Đinđić je svojom sudbinom postao i mitski lik i zbog njegovog tragičnog kraja ali isto tako i zbog njegove velike borbenosti“, kazao je autor na večerašnjoj promociji.

%d bloggers like this: