Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Gosti » Promocija knjige za djecu “Zovu me Čupa” – Nataša Nelević

Promocija knjige za djecu “Zovu me Čupa” – Nataša Nelević

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Šestog dana održavanja 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja upriličena je promocije knjige za djecu Zovu me Čupa autorke Nataše Nelević, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice.
„U Zavodu za udžbenike već skoro deset godina postoji biblioteka Zublja i u okviru te biblioteke imamo već četrnaest naslova knjiga za djecu i ponosni smo na ta izdanja. Tom bibliotekom smo otvorili mogućnost da se iskažu nova imena u crnogorskoj književnosti za djecu“, kazala je Lidija Vuksanović Tabaš, urednica ovog izdanja.
Svetlana Kalezić Radonjić profesorica književnosti za djecu i direktorica Insitituta za dječju književnost istakla je marginalizaicja dječje književnosti odavno postoji. „Dogodila se siutacija da u svijetu književnost za djecu napreduje nevjerovatnim koracima dok kod nas u posljednjim godinama tek počinje da diže glave. To naravno ne znači da mi nismo i prije imali odlične pisce za djecu i mlade“.
„Ovo je priča o djevojčici koja živi u prošlom vremenu, prije 110 godina, i možda se čini da neće biti prihvatljiva današnjoj djeci, međutim, kad sam pročitala tekst bila sam sigurna da je u pitnaju dobar materijal koji će naći svoj put do čitalaca“, kazala je Vuksanović Tabaš.
„Ovo je rijetko ostvarenje po mnogo čemu. Predstavlja vrijedno ostvarenje i po ilustracijama i po tekstualnom elementu: tu postoji sinteza između realističnog prosedea i modernističkih postupaka. Imamo arhaičan jezik. Ne postoji velik broj djela književnosti za djecu čiji je protagonist djevojčica. To je kuriozitet svoje vrste“, kazala je Kalezić Radonjić.
Prisutnima se obratila i sama autorka. Umjetnica Ivana Vujošević je uradila ilustracija za ovo izdanje.

%d bloggers like this: