Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Nagrade 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Nagrade 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg
 1. MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA 2018.

Odluke žirija

     1. KOMPLETNA IZDAVAČKA PRODUKCIJA/NAJBOLJI IZDAVAČ

 

Službeni glasnik, Beograd

 • Јавно предузеће Службени гласник баштини традицију издавања службених гласила, која почиње 1813. године објављивањем „Новина сербских“. Дан предузећа је 13. август, а 2017. смо обележили 204 године традиције објављивања службених гласила.

Полазећи од своје основне делатности – објављивања „Службеног гласника РС“, предузеће се развило у једну од најзначајнијих издавачких кућа. Концепт објављивања капиталних издања, стручне, теоријске литературе и публицистике окупио је око Гласникових јасно структурираних библиотека еминентне уреднике, ауторе, факултете и др. институције.

 

Narodni muzej Crne Gore

 • Uz ostale redovne aktivnosti na planu zaštite, prezentacije i afirmacije pokretne kulturne baštine, Narodni muzej Crne Gore se duži niz godina takođe uspješno bavi izdavackom djelatnošcu. Pored niza zapaženih, uglavnom monografskih publikacija, o kojima će u nastavku biti riječi, naša ustanova je posljednjih godina pokrenula i novu seriju  časopisa “Glasnik”, namijenjenog studijama, člancima i prilozima iz istorije, etnologije, istorije umjetnosti, konzervacije i drugih oblasti naučnog i kulturnog djelovanja. 

 2. IZDAVAČKI PODUHVAT

Mile Grozdanic, OTISAK I ZNAK, monografija  CANU – Narodni muzej CG.

Reprezentativno djelo koje istražuje  elemente procesa štampanja u svim njegovim vidovima, npr. periodična izdanja, oglasi, redizajn, simboli, pakati, grafičko i tipografsko oblikovanje, pripremu i proizvodnju knjige. Uz to knjiga je posebno opremljena relevantnim ilustracijama koje prate ovo izdanje.

 3. NAJBOLJA EDICIJA:

 

CLIO – IMAGO

Biblioteka Imago objavljuje dela visokog akademskog nivoa, nastala uz upotrebu savremene naučne metodologije, a uređivački odbor odabira naslove koji se okvirno mogu grupisati u sledeće celine: savremena psihologija u savremenoj kulturi; istoriogeneza psihičkih fenomena; psihoanaliza, psihoterapija; granične oblasti psihologije i umetnosti, humanističkih i prirodnih nauka; psihologija kao putokaz za kvalitetniji život.

 

DERETA – BIB. XX VEK

Suština biblioteke „XX vek“ je da promoviše knjige koje važe za svetske klasike a kod naše čitalačke publike još nisu stekle tu reputaciju. Neki od naslova ove biblioteke „Klanica pet“, „Bleda vatra“, „Rob“ i „Deca ponoći“, „Kuća veselja“, „Marginalac“, „Ptice“, „Institut za podešavanje vremena“ i „Ostaci dana“. Dejvis, Vesos, Tampinar i Išiguro važe za najznačajnije pisce u svojim zemljama u drugoj polovini XX veka, dok Idit Vorton u svetskim okvirima stoji rame uz rame sa veličinama kao što je Henri Džejms, a njeni romani se smatraju neprikosnovenim delima američke književnosti XX veka. 

 

 

     4. UNAPRIJEDJENJE  DJEČJEG IZDAVAŠTVA  

 

    Vulkan

Osnovan u januaru 2013. godine Vulkan izdavaštvo, najveću izdavačku kuću na ovim prostorima. Iako mlada po osnivanju, Vulkan izdavaštvo je kuća sa dugom tradicijom i prepoznatljivim kvalitetom, jer je nastala spajanjem Alnarija i Mono i Manjane, dve velike izdavačke kuće koje su prethodnih deceniju i po stvarale, razvijale i unapređivale izdavaštvo u Srbiji. Pored pažljivo odabranih naslova koje vam nudimo, naš cilj je da se posvetimo svakom citaocu, da razvijamo ljubav prema knjizi i citanju, da popularišemo savremenu i klasicnu književnost i pomognemo mladim i talentovanim piscima da pronadu svoj put i ostvare svoj cilj. Upravo iz tih razloga, za Vulkan izdavaštvo vezuje se slogan – Više od knjige…

Vulkančić: Oblasti dječije literature sa mnoštvom izdanja: Čitamo i pričamo, Zabavljam se, Učim i igram se, Vulkan znanje /izdvojimo samo neke…I PRIČAMO

     5. NAJBOLJE OPREMLJENO UMJETNIČKO IZDANJE

 

SLOVINIC, Narodni muzej CG, autorke Ljiljane ZEKOVIĆ

Monografija je kruna šest decenija stvaralaštva koje je Slovinić ostvario u likovnoj umjetnosti, te oblastima primijenjenih umjetnosti, dizajna, grafičkog oblikovanja, enterijerskog dizajna, kao i kritičkih sudova naše aktuelne umjetničke scene. Akcenat u ovoj monografiji stavljen je na Slovinićevo slikarstvo, koje zapravo predstavlja okosnicu umjetnikovog cjelokupnog stvaralaštva.

 

 

DECA SREBRNE EMULZIJE – Službeni glasnik, Beograd

U knjizi je sabran dio fotografija na kojima su, uz kultne bendove, uključene fotografije i kratki tekstovi o ljudima koji su u to vrijeme bili vazan dio beogradske urbane sredine.

6. NAJBOLJE OPREMLJENA EDICIJA  

 

CID – Podgorica – Sinteze

 

Više edicija izdavača Mulla Sadra – Sarajevo

 

Biblioteka Istorija – UNIREKS PODGORICA

     7. NAJBOLJE OPREMLJENA KNJIGA

Monografija: “KATUNI KUČKE PLANINE” autora Ivana Lakovića Univerzitet Crne Gore

Značajno pomijeranje znanja i količine podataka o katunima i o Kučkim planinama uopšte.

RADOVAN ZOGOVIĆ, DOŠLJACI – PJESME ALI BINAKA /sa uporednim prevodom na albanski jezik i izvrsnim reprodukcijama Đeloša Đokaja – izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica 2017.

 

     8. NAJBOLJE OPREMLJEN ŠTAND

 

ITALIJANSKI ENRICO FERMI /FERMIJEVO NASLJEĐE

Posebno mjesto zauzima tzv. italijanski prostor na Sajmu, u kome se izdvaja i izložba o velikom fizičaru E. Fermiju, cime se ukazuje da sajam nije jedino manifestacije knjige negoi uopšte dometa duhovnosti, kome pripadaju i prirodne nauke.

 • ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA – PODGORICA izrasta u modernu izdavačku kuću, jednu od najvažnijih u Crnoj Gori. Kao jedini izdavač udžbenika za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno obrazovanje i vaspitanje, srednje opšte i srednje stručno obrazovanje i obrazovanje učenika s posebnim obrazovnim potrebama u Crnoj Gori, Zavod se trudi da kvalitetom opravda poziciju koju ima. 

 

 1. Unapređenje obrazovnog procesa

 

 • Univerzitet Crne Gore
 • Univerzitet Crne Gore osnovan je 1974. godine i predstavlja najstariju ustanovu visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Na Univerzitetu studira više od 20.000 studenata.
 • Najveća je i jedina sveobuhvatna visokoobrazovna institucija u državi, koju čine devetnaest fakulteta i dva naučna instituta.

 

 • UDGJedna od važnih prednosti UDG jeste razvijanje multidisciplinarnosti. Naravno, činjenica da su u jednoj modernoj svi zajedno, studenti deset studijskih dodiplomskih programa, oko 25 postidiplomskih i 3 PhD programa, odnosno blizu 2000 studenata omogućava to sinergetsko trenje raznih struka i profesija.

 

 • Mediteran Univerzitet „Mediteran” Podgorica osnovan je 30. maja 2006. godine u Podgorici, kao prvi privatni univerzitet u Crnoj Gori. Tokom protekle decenije rada stasali smo u eminentnu visoko obrazovnu ustanovu koja svoju nastavno-naučnu djelatnost realizuje kroz devet studijskih programa na osnovnim studijama, deset studijskih programa na specijalističkim, jedanaest na magistarskim i dva studijska programa na doktorskim studijama.

 

SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE

Savez slijepih Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osoba s invaliditetom, koja okuplja oko 1000 osoba oštećenog vida, a koje su učlanjene u osam lokalnih organizacija slijepih. Naše lokalne organizacije  pokrivaju područje svih 21 opština u našoj zemlji. KAPITALNA djela svjetske i nacionalne književnosti u audio formatu.

 

Gimnazija SLOBODAN ŠKEROVIĆ Podgorica

POSEBNA PRIZNANJA za kvalitet učešća na ovogodišnjem Sajmu:

 

 • NARODNA BIBLIOTEKA BUDVE – UPRAVNICA MILA BALJEVIĆ I IZLOŽBA SM LJUBISA AUTORKE BOZENE JELUSIC

 

Prvi pisani podaci o postojanju Biblioteke u Budvi datiraju iz 1864.godine kada se pominje među 25 pretplatnika u Srpsko- dalmatinskom magazinu. Godine 1900. postojale su u Budvi dvije čitaonice, srpska i hrvatska, Jedinstvo i Sloga.

Narodna biblioteka Budve organizovana je kao matična biblioteka sa područnim odjeljenjem “Stefan M. Ljubuša” u Petrovcu. Broji oko 90.000 knjiga  i 1.500 upisanih korisnika. Intenzivno radimo na popularizaciji knjige i čitanja kroz programe koje u Biblioteci organizujemo. Pored svoje osnovne djelatnosti, Biblioteka se, kao najstarija institucija kulture u Budvi, odlučila i za izdavaštvo da bi na taj način afirmisala zavičajne autore, kao i teme o Budvi i njenoj kulturno-istorijskoj prošlosti.

 

 • Izložba na panelima “Majstor priče i narodni tribun” autorke mr Božene Jelušić posvećena je 140-godišnjici od smrti Stefana Mitrova Ljubiše i sadrži odlomke iz Ljubišinih pripovijesti, poslovice, pisma, političke stavove  govore, ali i autografe, portrete, stare slike i fotografije Ljubišinog scenskog života i ovlašno prati hronološki slijed – od Ljubišinog rođenja do smrti. “Nadamo se da će naša izložba ponajbolje komunicirati sa mladima i možda im olakšati da u susretu sa Ljubišinim djelom odaberu svoj ritam i interesovanje, da saznaju osnovne informacije ili da se opredijele za dubinski pristup nekom od problema koje to djelo pokreće. Ono što će svakako otkriti je činjenica da je Ljubiša naš istinski savremenik, bilo da je riječ o stavovima o štampi, lokalnoj samoupravi, značaju obrazovanja i knjige…” – navela je autorka u katalogu koji prati izložbu.

 

POSEBNO PRIZNANJE

Za doprinos afirmaciji, podstinjanju i promociji kulture knjige u Crnoj Gori

 

CENTAR ZA KULTURU  Bijelo Polje

 

Knjižara ARTO – za doprinos razvoju prevodilaštva u Crnoj Gori

 

POSEBNA PRIZNANJE – BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA

Za podsticanje saradnje dvaju velikih nacionalnih kulturnih manifestacija

 

Privatne predškolske ustanove:

 • Svetionik  Bar,
 • Osmijeh, Kotor,
 • Artić Pinokio, Podgorica
 • Vini Pu, Budva,
 • Minja psihološkinja
 • Škola slatkiša
 • Čarli Čaplin, Podgorica
 • Kockica, Podgorica

 

 • AMBASADORU RUMUNIJE ZA RAZVOJ KULTURNE SARADNJE RUMUNIJE I CRNE GORE

 

%d bloggers like this: