Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Gosti » Predstavljanje knjige “Kad skidaju krila” – Aleksandar Ćuković

Predstavljanje knjige “Kad skidaju krila” – Aleksandar Ćuković

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Osmog dana održavanja 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja upriličeno je predstavljanje knjige Kad skidaju krila autora Aleksandra Ćukovića. Sa autorom je razgovarao Nikola Nikolić, pisac i umjetnički direktor Sajma.

„U suštini, kada je u pitanju moje književno stvaralaštvo, ja se nisam odvajao od mikroproze, tzv. flash fikcije. Kratka priča – već ta sama forma kod mene nije bila ciljana. Jedan od uzora u pisanju kratke priče je Lidija Dejvis koja kaže da je zbog lijenosti i počela da priče kratke priče. Suština kratke priče jeste, kao što Srđan Tešin primijećuje, sloboda i igra“, kazao je Ćuković.
Nikolić je, pozivajući se na Maju Simović, kazao da se ova zbirka bavi „estetikom trenutka“.
„Sam način na koji pristupate kratkoj priči, kao pisac, uključuje čitaoce. Uvijek je bitno računati i na čitaočevo prethodno znanje. Bilo je ovdje priča koje su nastajale u trenutku, ali i onih koje su morale da se bruse da bi postigle određeni efekat kod čitalaca. Cilj književnosti je da, kad uzmete knjigu u ruke, da je ne ostavljate, no kod kratkih priča je cilj potupno durgačiji. Cilj je da kad jednu priču pročitate, da imate potrebu da knjigu na neko vrijeme ostavite. Čitalac treba da razmišlja o jednoj kratkoj priči čitav dan ili noć“, kazao je autor.

%d bloggers like this: