Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » ODRŽANA SJEDNICA ŽIRIJA ZA DODJELU MEĐUNARODNE KNJIŽEVNE NAGRADE KNJIŽAVNI PLAMEN

ODRŽANA SJEDNICA ŽIRIJA ZA DODJELU MEĐUNARODNE KNJIŽEVNE NAGRADE KNJIŽAVNI PLAMEN

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Posljednjeg dana Sajma knjiga u Podgorici na štandu Nove knjige održan je sastanak Žirija za dodjelu Nagrade Književni plamen koji čine profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, izdavač i osnivač nagrade Predrag Uljarević. Predsednik žirija je nobelovac Mario Vargas Ljosa, prvi dobitnik i zatim suosnivač nagrade koji nije prisustvovao sastanku ali je učestvovao u njegovoj pripremi i dao je svoj doprinos elektronskim putem. Žiri je ocijenio prošlogodišnju dodjelu nagrade Orhanu Pamuku i cijeli boravak slavnog pisca u Crnoj Gori kao značajan uspjeh i dobar korak u afirmaciji književnog stvaralaštva i izdavaštva, a posebno istakao veliki interes Orhana Pamuka za Crnu Goru. Tokom boravka Pamuk je formirao opsežnu fotodokumentaciju i ispisao cijelu jednu bilježnicu, pa se čini kako je ova nagrada postigla još jednu svrhu u širenju kulture i istorijskog nasljjeđa. Pamuk je pokazao i inreres da nas poseti i ove ili naredne godine.
Žiri je zatim počeo i sa ovogodišnjim radim na odabiru kandidata za nagradu, a među imenuma o kojima se raspravljalo našli su se u pojedinim prilozima diskusiji Andrej Makin, Amin Maluf, Kazuo Išiguro, Salman Ruždi, Alis Manro, Ljudmila Ulicka, Mo Jen, Haruki Murakami, Zejdi Smit i niz drugih istaknutih svjetskih književnika, a bilo je reči i nekim posebnim aspektima ove nagrade, od demokratskih usmejerenja i kritičke svijesti, kulturnoistorijskog interesa, rodnoj ravnopravnosti.
Nagrada koja omogućuje susret sa najistaknutijim svjetskim piscima i koja je trajno vezala Marija Vargasa Ljosu za Crnu Goru, otvorila jos jedan kanal kojim kulturnoistorijsko nasljeđe dopire do svijeta, a Njegoša čiji su lik i delo ugrađeni i u ovu nagradu predstavlja savremenim stvaraocima, uvejrenje je žirija, naći će se i ove godine u pravim rukama.

%d bloggers like this: