Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PRES KONFERENCIJA POVODOM PREDSTOJEĆEG SAJMA

PRES KONFERENCIJA POVODOM PREDSTOJEĆEG SAJMA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

U Grand Room-u CentreVille Hotel & Experiences održana je pres konferencija povodom predstojećeg 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. U konferenciji su učestvovali: Maida Gorčević, PR Sajma, Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore i Nikola Nikolić, umjetnički direktor Sajma.

U nastavku možete pročitati sadržinu onoga što su medijima saopštili učesnici presa.

Maida Gorčević: Zadovoljstvo mi je što možemo da najavimo Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, koji će se ove godine održati 14. put i to od 4. do 11. aprila, u garažnom dijelu Delta sitija u Podgorici. Kao i prethodnih godina, organizatori Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja su izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice i Ministarstvo prosvjete Crne Gore, dok je pokrovitelj Ministarstvo kulture. Tu su, takođe, brojni partneri koji iz godine u godinu doprinose napretku ove manifestacije. Kroz svoje četrnaestogodišnje, kontinuirano trajanje, Sajam knjiga i obrazovanja postao je nezaobilazni dio kulturne tradicije glavnog grada, njegove kulturne ponude i književni fenomen koji obuhvata različite aspekte promocije kulture, književnosti i obrazovanja. Slogan ovogodišnjeg 14. izdanja Sajma je NE VJERUJTE SVEMU ŠTO PROČITATE NA INTERNETU. KNJIGAMA BATERIJE TRAJU VJEČNO. Ovakvim sloganom, naravno, nijesmo htjeli obezvrijediti važnost interneta i savremenih komunikacionih tendencija, već ukazati na neprolaznu vrijednost knjige kao jednog od najpostojanijih stubova ljudskog saznanja, ali i civilizacije uopšte. Takođe, smisao slogana je i u tome da se ljubitelji čitanja podsjete na vještinu pisanja, uređivanja i štampanja knjige, što je vjekovni proces kome ni pojava novih, viralnih formata nije uspjela nauditi. Sajam je, stoga, upravo jedan od načina da se iznova afirmiše fenomen knjige i književnosti. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja predstavlja najposjećeniju kulturnu manifestaciju u Crnoj Gori koju svake godine posjeti oko 30 000 posjetilaca. Na Sajmu će se i ove godine predstaviti izdavačke kuće, knjižare ali i obrazovne institucije iz zemlje, regiona i svijeta.

Zahvaljujući tradicionalno dobroj saradnji sa medijima Sajam knjiga i obrazovanja predstavlja jednu od medijski najpokrivenijih manifestacija kulture u Crnoj Gori, kako od domaćih, tako i od stranih medija. Ove godine se zhvaljujemo svim medijima na podršci: televizijama Radio televizija Crne Gore, Tv Vijesti, TV Prva, A1, TV 777, RTV Budva, štampanim medijima Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine, Gracija, radio stanicama, radio Titograd, Radio S, D2, Novi Elmag radio, radio Danilovgrad, Antena M, radio Korona, kao i portali: Vijesti, CDM, Analitika, Mne magazin, Mne travel i Mina.

I ove godine svi posjetioci sajma će uz saradnju sa TV Vijesti imati nagradnu igru. Naime, svaki posjetilac sajma kupovinom karte može biti jedan od dobitnika vrijednih nagrada čije izvlačenje će biti 11.aprila. Zahvaljujemo se na podršci prijateljima Sajma: Hotel Centreville, Verde complex, Telenor, Double L, Cineplexx, Obuća Minja, Apoteke Lukić, Legend, Optotim, modni studio Zoran, Donator, Plantaže 13 jul, Sjekloća vinarija, X design, Habitat, Cross media, Suza i Rada, Sicilija, Alchemist, Porto, Lanterna.

 

Anastazija Miranović: Na četrnaestom podogoričkom Sajmu knjiga Umjetnički muzej Crne Gore predstavlja djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili, ne samo crnogorsku, već i regionalnu i evropsku kulturu.

Riječ je o umjetnicima čija djela čine vrijedan dio Zbirke crnogorske likovne umjetnosti Umjetničkog muzeja, ali i sveukupne kulturne baštine Crne Gore.

Prezentovana djela su reprodukcije originalnih umjetničkih radova od kojih se većina nalazi u stalnoj postavci Umjetničkog muzeja u Vladinom domu na Cetinju.

Ovom prilikom, Muzej je odlučio da izađe iz ustaljenih okvira prezentacije i svoja djela pokaže u umjetnički kompatibilnom, međutim, ekspozicijski atipičnom ambijentu – sajmu knjiga, među čitalačkom publikom. U želji da podsjetimo i/ili pružimo priliku  za upoznavanje s djelima vrijedne crnogorske kulturne baštine koja se u originalnim formama/ izdanjima mogu vidjeti/doživjeti u Umjetničkom muzeju Narodnog muzeja Crne Gore. Vjerujemo da će posjeta Sajmu zaintrigirati i potaći, zapravo, biti samo uvertira za posjetu Narodnog muzeja Crne Gore.

Izabrana djela pružaju uvid u kretanja crnogorske likovne umjetnosti od akademskog realizma s kraja XIX i početka XX vijeka u djelima Anastasa Bocarića, Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko prvih koraka ka uspostavljanju modernizma u Crnoj Gori  u djelima Pera Počeka i Špira Bocarića, do formalno-stilskih osobenosti koje su se formirale i kristalisale tokom prve i druge polovine XX vijeka u djelima generacijski bliskih umjetnika: Rista Stijovića, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Mirka Kujačića, Mihaila Vukotića, Petra Lubarde, Jovana Zonjića, Marka Borozana, Luke Tomanovića, Aleksandra Prijića, Draga Đurovića, Gojka Berkuljana, Branka Filipovića Fila, Vojislava Voja Stanića, Stevana Luketića, Cvetka Lainovića, Uroša Toškovića, Miodraga Dada Đurić, Marija Maskarelija, Mata Đuranovića, Marka Brežanina, Vaska Lipovca, Vuka Radovića, Nikole Vujoševića, Dimitrija Popovića, Mija Mijuškovića, Boška Odalovića i Srdana Kovačevića.

 

Nikola Nikolić: Na ovogodišnjem sajmu predstaviće se istaknuti pisci iz zemlje i regiona. Od gostiju sa strane dolaze nam Faruk Šehić, Jelena Lengold, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, zatim Damir Karakaš, Enes Halilović, Zoran Ferić, Gojko Božović. Izdvojio bih i gostovanje jednog od najznačajnijih književnih urednika na ovim prostorima – Kruna Lokotara, čije će moderiranje zasigurno nekoliko promocija učiniti i te kako zanimljivim. Sa nama će, takođe, biti i Predrag Ličina, autor regionalnog filmskog hita „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“, koji će, osim o njemu, govoriti i o svojoj nedavno izašloj zbirci priča.

Među domaćim autorima koji će predstaviti svoja nova izdanja su Edin Smailović, Aleksandar Bečanović, Barbara Delać, Miraš Martinović, Katarina Sarić i Đorđe Gregović.

Kao koorganizator Sajma, Ministarstvo prosvjete će imati poseban štand na kome će se iz dana u dan predstavljati obrazovne ustanove. One će biti i dio glavnog umjetničko-obrazovnog programa, pa će posjetioci moći da uživaju u programu koji su za njih pripremili gimnazija i nekoliko srednjih stručnih škola iz Podgorice.

Važno je pomenuti da smo ove godine ostvarili saradnju sa Federativnim biroom za štampu i sredstva masovne komunikacije Ruske Federacije, zahvaljujući kojoj ćemo ugostiti nekoliko značajnih ruskih autora. Među njima su Jurij Nečiporenko, Anastasija Strokina, Ljudmila Burceva, Elena Zelinskaja i drugi. Biće to prilika da se posjetioci Sajma upoznaju sa novitetima savremene ruske književnosti, diskutuju o tendencijama ruskog književnog tržišta, ali se i još jednom posjete čuvenih ruskih klasika.

Ove godine možemo se pohvaliti i zanimljivim izložbama. Pored one glavne, koju u specijalno uređenom dijelu Sajma organizuje Narodni muzej Crne Gore, tu su i izložba gostiju iz Rusije, zatim Ambasade Republike Italije, kao i izložba Narodne biblioteke Budve posvećena Krstu Ivanoviću.

Od ostalih programa valja istaći predstavljanje Centralne nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, privatnih predškolskih ustanova koje pripremaju atraktivan program za najmlađe, književnog kluba „Poenta poetika“, Službenog lista Crne Gore, Narodne biblioteke Budve, Muzeja i galerija Budve, Tursitičke organizacije Herceg Novog, Bošnjačke kulturne zajednice, kao i dva predavanja iz nauke – prof. dr Jovana Mirkovića i astrofizičarke Valentine Komarove.

Nastavljamo saradnju sa dnevnim listom „Pobjeda“. Za početak Sajma biće spremne sajamske novine, u kojima čitaoce čeka dosta zanimljivog sadržaja – intervjua, književnih preporuka itd.

Na kraju, sa zadovoljstvom saopštavamo da smo uspostavili posebnu vrstu saradnje sa Gimnazijom „Slobodan Škerović“. Naime, važna podrška ovogodišnjem sajmu biće volonteri iz Volonterskog kluba Gimnazije; njima će to, nadamo se, biti dobra praksa i lijepo iskustvo.

%d bloggers like this: