Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » ZAVRŠEN DRUGI DAN 14.SAJMA KNJIGA

ZAVRŠEN DRUGI DAN 14.SAJMA KNJIGA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Vikend smo počeli sa mališanima. „Dječiji šahovski vikend“ u organizaciji Privatne predškolske ustanove „Svetionik“ Bar i Šahovskog kluba „7. oktobar“ Podgorica. Učestvovalo je 26-oro djece polaznika njihovih šahovskih radionica, koji su nagrađeni diplomama i medaljama.

Zahvaljujući saradnji uspostavljenoj sa Federativnim biroom za štampu i sredstva masovne komunikacije Rusije, 14. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja ugostiće nekoliko značajnih ruskih autora, među kojima i dječiju spisateljicu Anastasiju Strokinu, koja je danas predstavila svoju novu knjigu “Kit pliva na Sjever”, čija se radnja odvija na najudaljenijoj tački ruske teritorije, ostrvu oko kojeg plivaju kitovi, a koje nosi ime Vitusa Jonasena Beringa, putnika koji ga je otkrio. Osim toga, autorka je i posredstvom izuzetno upečatljivih fotografija prikazala bogatstvo tamošnjeg životinjskog i ptičjeg svijeta.
Anastasija Strokina, autorka modernih, a opet bezvremenih bajki, rođena je 1984. godine.

56400485_2134485233267101_2325723622552895488_n

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” je i na ovogodisnjem Sajmu nastavila s predstavljanjem svojih prepoznatljivih izdanja iz svijeta bibliotečko-informacione djelatnosti, kulturne istorije, savremene crnogorske književnosti, kao i vrijedna bibliofilska i bibliografska izdanja. Danas je promovisano reprint izdanje „Umjetničko blago Crne Gore”, autora Pavla Mijovića, o kojem su govorili Bogić Rakočević, direktor Biblioteke i mr Vera Đukanović, bibliotekarka savjetnica.
Istaknuto je da je riječ o kapitalnom djelu našeg poznatog akademika koje sistematizuje i predstavlja najznačajniju kulturnu baštinu na prostoru Crne Gore, te svojom koncepcijom i sadržajem nemjerljivo doprinosi afirmaciji i popularizaciji crnogorske kulture.

aa.jpg

Izdavačka kuća “Obodsko slovo” predstavila je upravo objavljeni roman
“Život je stvar izbora”, prvijenac autorke Ivane Mitrović.
Osim autorke, o djelu su govorile dr Sofija Kalezić – Đuričković i Marija Nenezić, predstavnica “Obodskog slova”. Naglašeno je da je riječ o ostvarenju s tematikom iz savremenog crnogorskog života – priči o sudbini žene u zatvorenoj i patrijarhalnoj sredini koja samo deklarativno teži emancipaciji i modernizaciji.
U narativnom fokusu romana, napomenuto je, nalazi se bezimena junakinja koja može biti sinonim za bilo koju ženu.
Ivana Mitrović je rođena 1976. godine i profesor je u Srednjoj stručnoj školi na Cetinju.

as

Drugog dana Sajma Narodni muzej Crne Gore je promovisao monografiju jednog od najpoznatijih crnogorskih slikara Krsta Andrijaševića, kojom je ovaj umjetnik zaokružio višedecenijsku uspješnu karijeru.
Monografiju su predstavile istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Ljiljana Karadžić, ističući da ona objedinjuje tekstove istoričara umjetnosti i publicista, izvode iz tekstova likovnih kritičara i teoretičara, brojne reprodukcije i biografske podatke.
Takođe je napomenuto da dodatni kvalitet ovog djela predstavljaju i citati iz intervjua, kao i izjave koje je ovaj znameniti umjetnik dao brojnim časopisima i novinama i iz kojih čitaoci mogu saznati koliko je Andrijašević jedinstven umjetnik, koji suštinski i mudro analizira fenomene koji ga okupiraju.
Ovu luksuzno opremljenu dvojezičnu monografiju, koja efektno i bogato osvjetljava vajarske i crtačke domete Krsta Andrijaševića, je izdala Fondacija “Ćano Koprivica” u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore.

xx

Kruno Lokotar, poznati hrvatski publicista i urednik izdavačke kuće “Algoritam” (1967) i Gojko Božović, pjesnik, književni kritičar, esejista, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće “Arhipelag” iz Beograda (1972), danas su zajednički obrađivali temu “Izdavaštvo danas”.
Gospodin Božović je istakao da je izdavaštvo danas u nezapamćeno teškoj situaciji, te da su knjige “dobile konkurenciju u novim medijima i tehnologijama, a pogotovo u novim formama javnog govora”. On je zaključio da je visoka kultura potisnuta od strane masovne kulture, pod uticajem dominacije tabloida i reality programa koji su se uselili i među korice knjiga.
Gospodin Lokotar se nadovezao konstatacijom da je stanje u Hrvatskoj takođe teško i da je prodaja knjiga sve manja, objašnjavajući tu pojavu evidentnom činjenicom da “mladi ne podnose knjigu kao objekat, nezavisno od sadržaja”.

IMG-2faa3de3578cf975d45a43f9b7cc01b2-V

Hrvatski publicista Kruno Lokotar predstavio je roman “Na osami blizu mora” Zorana Ferića, jednog od najpopularnijih hrvatskih pisaca, koji svojim specifičnim stilom pisanja podjednako privlači starije i mlađe generacije. Roman je objavljen u izdanju izdavačke kuće “V. B. Z.” (za Crnu Goru izdavač je Nova knjiga) i njegov sadržaj prati živote nekolicine prijatelja kroz njihove ljetnje pustolovine i ljubavne avanture na Rabu, ostrvu na kojem ljetuju od djetinjstva, njihovo odrastanje, sazrijevanje i promašene ljubavi, uvlačeći čitaoca u vremenski ne tako dalek, ali sada već velom nostalgije obavijeni svijet tzv. „bolje prošlosti“ iz vremena autorove mladosti.
Upitan za mišljenje o sve češćoj pojavi da se knjige, uključujući i njegove, prodaju na kioscima, Ferić je odgovorio da tu inicijativu podržava. Takođe je naglasio da to knjige čini dostupnijim čitaocima i da je ta pojava pozitivna, nasuprot često bezrazložno izražavanom bojazni da će to uništiti određene segmente izdavaštva.
Zoran Ferić je rođen 1961. u Zagrebu, diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu, a predaje u jednoj zagrebačkoj gimnaziji. Odnedavno je i predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Široj publici je postao poznat po djelima poput ”Anđeo u ofsajdu” (zbirka priča), ”Smrt djevojčice sa žigicama” (roman) te naposljetku velikim hit romanom ”Kalendar Maja”.

11

Glavni urednik izdavačke kuće “Arhipelag”, Gojko Božović, predstavio je “Odustajanje”, novi roman Jelene Lengold, pjesnikinje, pripovjedačice i romansijerke, uzbudljivu priču o glavnoj junakinji u tri životna doba (djevojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sjećanjima na djetinjstvo i odrastanje, kao i na prošle i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije.
Gospodin Božović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je roman “Odustajanje” naišao na odličan odziv kako čitalaca, tako i književne kritike. On je takođe istakao da u se u osnovi svih žanrova Jelene Lengold nalazi zanimljiva priča. Autorka je potvrdila da uvijek nastoji da zanimljivom pričom čitaoca zaintrigira i zabavi, te da smatra da to književnom djelu ne oduzima na kvalitetu.
Na pitanje da li je književni postupak prikazivanja promjene kroz koje je glavna junakinja prolazila prelazeći iz jedne faze života u drugu doživjela kao složeniju, Lengold je odgovorila da joj je takav postupak bio potreban da bi opisala kako je na njenu junakinju uticala nemogućnost da svoju tajnu, koja ju je pratila čitavog života, podijeli sa bilo kim.
“Odustajanje”,u izrazu izuzetno snažnu knjigu punu preokreta i preispitivanja, objavila je izdavačka kuća “Arhipelag”, u biblioteci “Zlatno runo”.

14

Drugi dan Sajma knjiga i obrazovanja završen je gostovanjem Vladimira Tabaševića, beogradskog pisca, autora romana “Zabluda Svetog Sebastijana” i dobitnika NIN – ove nagrade za najbolji roman u 2018 – toj godini.
Razgovor s autorom je vodila prof. dr Slavica Perović, posebno se osvrnuvši na njegove stilističke domete, jezik, specifično promišljanje stvaralačkog procesa i formu koju je ocijenila radikalno različitom od one koja je aktuelna na današnjoj književnoj sceni.
Na promociji je istaknuto da Vladimir Tabašević u ovom romanu kritički analizira fenomen žrtve i zablude o njoj, kao i zablude o čovjekovim pravedničkim stremljenjima iza kojih nerijetko kao glavni motiv stoji želja za odobravanjem i priznanjem. Takođe je izraženo očekivanje da će se nakon Tabaševićevog romana nametnuti potreba za proširenjem definicije pojma klasike.
Roman „Zabluda Svetog Sebastijana“ objavila je izdavačka kuća „Laguna“.
Podsjećanja radi, Vladimir Tabašević je dobio i nagradu “Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog pisca.

22

%d bloggers like this: