Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PROGRAM TREĆEG DANA SAJMA

PROGRAM TREĆEG DANA SAJMA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Na samom početku novog sajamskog dana Gimnazija “Slobodan Škerović” prezentovala je dvije antologije − antologiju poezije „Zasjene tišine“ iantologiju proze „Nove niti, stara tkanja”. Tekstovi su, kako je rečeno, nastali u školskim klupama i domovima gimnazijalki i gimnazijalaca.
U antologiji poezije zastupljeni su i prevodi učenika Gimnazije na sve jezike koji se u njoj izučavaju. Uz antologiju proze je promovisan i CD − izbor kompozicija s kreativnih časova.

gg

 

U okviru 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstavila se škola za strane jezike “Double L”.
Učenici ove škole pripremili su zanimljiv i sadržajan program: najmlađi polaznici su demonstrirali konverzaciju na engleskom jeziku, te recitovali i pjevali na stranim jezicima.

dabl.jpg

Djeca – polaznici privatne predškolske ustanove “Maša” prikazala su danas kreativan i zanimljiv program.
Djeca uzrasta 4 i 5 godina su se predstavila folklornim nastupom, dok su polaznici zasebne vaspitne jedinice Internacionalni vrtić izveli baletsku i hip – hop plesnu tačku.

masa

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” je danas predstavila još jedno od svojih prepoznatljivih izdanja iz svijeta bibliotečko-informacione djelatnosti, kulturne istorije, kao i savremene crnogorske književnosti. Riječ je o upravo objavljenoj knjizi „Gradačka autobiografija”, autora Borislava Jovanovića, o kojem su govorili Bojana Joksimović, PR Biblioteke i autor.
Istaknuto je da je riječ o romanu sastavljenom od 18 kraćih poglavlja, u kojem autor opisuje svoj život, od prvih sjećanja pa do samog trenutka pisanja. Boris Jovanović je rođen 1941. godine. Član je Udruženja nezavisnih književnika Crne Gore, Crnogorskog PEN – a i Matice crnogorske.

ccc.jpg

Trećeg sajamskog dana književnici Zuvdija Hodžić i Nikola Nikolić su predstavili knjigu “Obrazovanje jednog Roma – od siromaštva do ministarstva”.Razgovarali su sa autorom Sokoljem Beganajem, pedesetogodišnjim Romom iz Nikšića o njegovoj životnoj priči, u jednom dijelu sličnoj pričama većine njegovih sunarodnika: djetinjstvu provedenom u siromaštvu, ali i upornosti i snažnoj volji zahvaljujući kojoj je postao prvi Rom sa visokim obrazovanjem u Crnoj Gori, a kasnije i prvi magistar.
Sokolj Beganaj je u Nikšiću završio osnovnu i srednju školu, a nakon 17 godina pauze upisao Filozofski fakultet, koji je završio na smjeru za predškolsko obrazovanje. Sokolj je zatim i magistrirao, a danas radi u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

r.jpg

Trećeg sajamskog dana održana je i promocija monografije „Barski ljetopis – prvih 30 godina“. Monografija je pripremljena je u čast velikog jubileja – 30 godina od ustanovljenja „Barskog ljetopisa“ kao najznačajnije smotre kulture i umjetnosti u Baru. Prema formi takvih specijalizovanih izdanja, monografija, istaknuto je, sveobuhvatno prati ključne segmente života „Ljetopisa“ podijeljenog u književni, pozorišni, likovni, muzički i tzv. prateći program.

B

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” predstavila je zbornik radova sa Prve međunarodne konferencije bibliotekara, arhivista i muzeologa održane na Cetinju, 24. i 25. maja 2018. godine.
Kao jednu od najvažnijih preporuka/zaključaka Konferencije one su istakle neophodnost formulisanja nacionalne strategije za digitalizovanje kulturne baštine, čije sprovođenje treba da bude koordinirano na nacionalnom nivou, kao i formiranja odgovarajućeg tima i operativnog centra za digitalizaciju.
O zborniku, koji obuhvata 19 radova, su govorile Dragana Marković, bibliotekarka savjetnica i Bojana Joksimović, PR Biblioteke, te najavile Drugu konferenciju bibliotekara, arhivista i muzeologa, koja će se, u organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, održati 16. i 17. maja na Cetinju.

h

Narodna biblioteka Budve nastavila je svoje predstavljanje na Sajmu razgovorom o upravo objavljenoj knjizi “Kulturna baština” dr Miroslava Luketića, o kojoj su govorili dr Predrag Zenović i Gordana Ljubanović, urednica izdanja. Moderator je bila Stanka Rađenović – Stanojević.
Poseban akcenat je bio na prvom tomu, koji obrađuje teme istorije, kulturne istorije i pravoslavne baštine, a za koji je dr Zenović naglasio da predstavlja odličan temelj za buduća istorijska istrazivanja, dok je gospođa Ljubanović zaključila da je u ovoj knjizi dr Luketić, predani hroničar grada Budve, u “tvrdu istraživačku armaturu uspio da ugradi šarene i zanimljive detalje.”
Knjigu “Kulturna baština” su izdali Narodna biblioteka Budve, Paštrovski almanah i Štampar Makarije iz Beograda.

21

Večeras je predstavljeno još jedno izdanje Narodne biblioteke Budve – knjiga “Saglasja – političko – filozofski ogledi” dr Predraga Zenovića. O knjizi je s autorom razgovarao dr Vlado Pavićević, a moderator je bila Stanka Rađenović – Stanojević.
Autor je već uvodom u svoju knjigu upozorio da u savremenoj Crnoj Gori politički život i stvarnost zahtijevaju
političko – filozofsko mišljenje, posebno u kontekstu činjenice da Crna Gora predstavlja multikulturno, višenacionalno, višekonfesionalno i ideološki podijeljeno društvo.
Dr Pavićević je primijetio da se knjiga “Saglasja” dominantno bavi pitanjem identiteta, kao jednim od najvažnijih i najkompleksnijih pitanja kako na nivou pojedinca, tako i na nivou društva i zajednice, te zaključio da svaki od tekstova/ogleda obuhvaćenih knjigom predstavlja značajan doprinos nauci.
Dr Predrag Zenović je rođen 1986. godine. Angažovan je kao predavač na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica.

2.jpg

Treći sajamski dan okončan je promocijom i svjetskom premijerom“Proslave”, novog romana Damira Karakaša, objavljenog prije nekoliko dana u izdanju kuće “OceanMore”, a za koji su filmska prava već otkupljena.
O romanu je s autorom razgovarao Kruno Lokotar, hrvatski publicista i urednik izdavačke kuće “Algoritam”. On je podsjetio da je Karakaš, po svom specifičnom opisivanju odnosa čovjeka i prirode, često upoređivan sa Knutom Hamsunom.
Nakon velikog uspjeha romana “Sjećanje na šume”, Damir Karakaš je romanom “Proslava”, koji je napisao na pisaćoj mašini i koji je sam okarakterisao kao “roman o milosrđu”, romanom koji vodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, potvrđen kao klasik hrvatske književnosti.
Damir Karakaš je rođen 1967. godine.

damir.jpg

 

 

%d bloggers like this: