Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » ČETVRTI DAN SAJMA KNJIGA

ČETVRTI DAN SAJMA KNJIGA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Na početku četvrtog sajamskog dana održana je prezentacija Gimnazije „Slobodan Škerović”, koja je prisutnima pružila uvid u mnogobrojne aktivnosti u okviru nastavnog i vannastavnog sadržaja (specijalistička odjeljenja, međunarodna saradnja, Klub talentovanih učenika itd.).
Iskazano je očekivanje da će ova prezentacija osnovcima olakšati izbor srednje škole i dati dobar pregled svih prednosti koje u tom smislu nudiGimnazija “Slobodan Škerović”.

F.jpg

JU Srednja stručna škola “Ivan Uskoković”, licencirana za zanimanja iz sektora mašinstva i saobraćaja, održala je danas prezentaciju kojom je direktor Žarko Borovinić sa saradnicima učenike devetih razreda osnovnih škola i ostale zainteresovane upoznao s obrazovnim programima koji se tamo implementiraju, kao i sa kapacitetima u pogledu radionica (automehaničarska, automehatronička, zavarivačka), kabineta i opreme kojima ova ugledna škola raspolaže.
Škola je tom prilikom dala i pregled svojih vannastavnih aktivnosti, te informisala o svom programu obrazovanja odraslih i implementaciji nacionalne strategije o dualnom obrazovanju.

FF.jpg

Izdavačka kuća “Obodsko slovo” predstavila je knjigu “Rječnik emocija” autorke Aleksandre Vujisić, svoje izdanje objavljeno prošle godine, u kojem je opisano četrdeset različitih emocija koje ljudi svakodnevno doživljavaju. Svaka emocija je predstavljena efektnom ilustracijom. Aleksandra Vujisić je osim toga pripremila i vodila prateću radionicu za tridesetak djece.

FFF

Ansambl “Mali princ” OŠ “Njegoš” sa Cetinja izveo je na 14. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja predstavu “Koktel bajka”, koja je na Festivalu dječijeg teatra u Baru 2018. godine dobila nagradu za predstavu u cjelini, produkciju i najbolju mušku ulogu. Ansambl okuplja tridesetak učenika, koji su još od prvog razreda aktivni u školskoj dramskoj sekciji. “Koktel bajka” je dramski tekst autora Tode Nikoletića koji govori o dječaku Sofroniju koji svojoj mlađoj sestri Serafini priča bajku, kako bi je uspavao. Bajku, u kojoj se pojavljuju likovi iz različitih priča, sam izmišlja.

4F.jpg

Italijanska ambasada u Crnoj Gori predstavila je program studiranja u Italiji za crnogorske studente, s posebnim osvrtom na proceduru za upis na tamošnje studijske programe, te najavila da će zahtjeve za predupis na italijanske državne i privatne – državno priznate univerzitete primati u periodu od 22. aprila do 20. jula 2019. godine, ponedjeljkom i srijedom od 09:30 do 12:00, na osnovu termina zakazanog putem e – maila. Takođe je dat pregled dokumentacije koju kandidati moraju lično predati uz prijavu.

FFFFF

Federativni biro za štampu i sredstva masovne komunikacije Ruske Federacije je na Sajmu predstavio knjigu “Inkarnacija nacionalne tematike u operskoj umjetnosti Crne Gore” operske pjevačice Sare Vujošević. O knjizi su s autorkom razgovarali jedini crnogorski specijalista za nacionalne igre, Davor Sedlarević i književnik Nikola Nikolić.
Tema knjige, čiji je izdavač Ministarstvo kulture Ruske Federacije, je tradicionalno muzičko stvaralaštvo Crne Gore i kako se ono implementiralo u našoj operskoj umjetnosti.
Istaknuto je da je tema ove entomuzikološke studije jedinstvena i da se niko do sada njome nije bavio, te tako sumira rezultate prvog istraživanja crnogorske operske muzike.
Sara Vujošević, koja je inače i doktor muzikologije, je rođena 1986. godine.

SS

Bošnjačka kulturna zajednica je četvrtog sajamskog dana promovisala izdanja Matice bošnjačke: “Drevna Bosna” i “Academia” akademika Muamera Zukorlića, “Bosanski jezik” i “Enciklopedija” prof. Jahje Fehratovića, kao i djelo “… pa sve do Stambola” autora akademika Fatmira Bačija, koje se sastoji od dvije novele i koje je bilo u fokusu ovog događaja.
Knjigu su, osim autora, predstavili akademik Šerbo Rastoder, prof. Špetim Doda i prof. Hazbija Kalač. Moderator je bila prof. Kanita Višnjić.
Naglašeno je majstorstvo književnog postupka Fatmira Bačija i konstatovano da se autorovo selo koje se spominje u njegovim novelama nalazi u Albaniji, ali da zapravo predstavlja cijeli svijet.
O metafori u djelu “… pa sve do Stambola” govorio je prof. Hazbija Kalač, naglašavajući da će se u njenoj univerzalnosti prepoznati svaki čovjek.
Predstavljanje je zaključeno očekivanjem da će ova knjiga s pravom biti predmet budućih tumačenja i svjedočanstava.

B.jpg

Roman “Glasovi iz Doklee” Miraša Martinovića na Sajmu su predstavili profesor književnosti i književna kritičarka Božena Jelušić, književnik Nikola Nikolić i autor.
Ovaj moderni roman, za koji je rečeno da “svojim enciklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednoga naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik” objavljen je u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Skaner studija.

Tematski okvir ovog romana, koji se sastoji od 33 poetske cjeline, te je, prema riječima prof. Jelušić, “obilježen brojem stradanja”, predstavljaju pjesme u kojima autor promišlja poziciju i sudbinu umjetnika svih epoha. Ona je zaključila da Miraš Martinović, kao osobena pojava u crnogorskoj književnosti, “po strani od svih književnih škola i opredjeljenja”, zavređuje pomnu čitalačku pažnju.

Miraš Martinović, jedan od najznačajnijih crnogorskih književnika, a po osnovnom obrazovanju arheolog, rođen je 1952. godine.

VV.jpg

Drugi roman Enesa Halilovića “Ako dugo gledaš u ponor”, objavljen u izdanju kuće “Albatros plus”, danas je, pored autora, predstavila Ksenija Rakočević.

Rakočevićeva je istakla da ovaj roman lika i dijaloga, koji se može okarakterisati i kao porodični roman, u naslovu nosi duboko semantičko opterećenje. Naime, praznina, odnosno ponor koji, ako u njega gledamo dovoljno dugo, rekao je Niče, počinje da gleda u nas, odnosi se na po zlu upamćene 90 – te godine prošlog vijeka u malom gradu koji se enormno obogatio uvozom teksas platna u čijim rolnama su se skrivala pakovanja droge. Na taj način i od takve zarade pojedinci su dolazili u poziciju da gospodare ljudima i njihovim sudbinama.

Iako se, budući baziran na zanimljivoj i dobro ispripovijedanoj priči, brzo i u jednom dahu čita, ovaj roman na čitaoca ostavlja dubok utisak, podstičući ga da ga opet iznova čita i o njemu govori.

Enes Halilović, pripovjedač, romansijer, pjesnik i dramski pisac je rođen 1977. godine.

E.jpg

Knjiga kratkih priča jednog od najnagrađivanijih i najprevođenijih bosanskih pisca Faruka Šehića, pod naslovom “Priče sa satnim mehanizmom” a u podnaslovu predapokaliptični sevdah, objavljena u izdanju zagrebačke Frakture, a zatim i sarajevskog Buybooka, govori o promjeni.
Na kraju četvrtog sajamskog dana o njoj je sa autorom razgovarao novinar Vlatko Simunović, rekavši da je riječ o knjizi koja čitaoca “veže za sva vremena”.
U ovoj knjizi, rečeno je, “sve pulsira”, otkucava, srca i vrijeme, prošlo i buduće. U njoj se sve mijenja, države, granice, narodi, istorija, i nastaju novi, takođe promjenljivi i nestabilni svjetovi.
Na pitanje da li, nakon svih ratnih strahota koje je lično iskusio, i dalje vjeruje u empatiju, Faruk Šehić je odgovorio da vjeruje, te da u njegovim pričama ima puno sirovosti i surovosti, užasnih ratnih scena, ali i nostalgije za vremenom kad se živjelo u miru.
Faruk Šehić je rođen 1970. godine.

VVV.jpg

%d bloggers like this: