Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » ŠESTI DAN SAJMA KNJIGA

ŠESTI DAN SAJMA KNJIGA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Na samom početku današnjeg sajamskog dana posjetioci su imali priliku da pogledaju program koji je pripremila Privatna predškolska ustanova “Vini Pu” iz Budve. Polaznici vrtića su se predstavili folklornom igrom i plesnim tačkama uz dječije pjesme, a izveli su i četiri recitacije o proljeću.

11

Ministarstvo prosvjete: predstavljanje Srednje građevinsko-geodetske škole „Inž. Marko Radević“

RR.jpg

Šesti sajamski dan nastavljen je prezentacijom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Zavod je organizovao dvije edukativne radionice namijenjene učenicima nižih razreda osnovne škole.
Prva radionica, “Drveće oko nas”, je bila vezana za edukativnu aplikaciju Drveće oko nas, od nedavno dostupnu na internet stranici Zavoda, i koja omogućava identifikaciju biljaka. Riječ je o jednostavnom, slikovnom biološkom ključu za identifikaciju biljaka, pomoću kojeg se može identifikovati 25 vrsta drvenastih biljaka široko zastupljenih u Crnoj Gori.
Na drugoj radionici, “Matematika kroz igru”, predstavljena je edukativna igra namijenjena lakšem usvajanju gradiva iz matematike.

ZZZ.jpg

Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori održala je još jednu zanimljivu radionicu namijenjenu profesorima italijanskog jezika. Radionicu je vodila prof. Gordana Bojičić – Luburić. Teorijski dio prezentacije nosio je naziv “Šetajući ulicom Via del Corso”, a to je, istovremeno, i naslov upravo objavljenog novog udžbenika italijanskog jezika.Praktični dio prezentacije je održao profesor i lektor Ecio Romeo. Nakon radionice na štandu italijanske ambasade održana je prezentacija knjižare Educational Center iz Podgorice.

IT.jpg

Gordana Ljubanović, bibliotekarka savjetnica u Narodnoj biblioteci Budve i urednica edicije “Biblioteka plus” i g – din Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačke kuće “Clio” zajednički su danas prezentovali knjigu Vesne Crnogorac, doktora informaciono – komunikacionih nauka i višeg bibliotekara i dokumentaliste u biblioteci Fakulteta umetnosti u Nišu, pod nazivom “Javne biblioteke i demokratija”.
Kao ključna tema ove publikacije istaknuti su modeli novih usluga koje javna biblioteka može da uvede u cilju odgovornog i kvalitetnog angažmana u svakodnevnom životu svoje zajednice a koji se odnose na slobodan pristup informacijama od javnog značaja. U tom smislu autorka je došla do zaključka da javne biblioteke paralelno sa svojom tradicionalnom ulogom mogu preuzeti i nove usluge za građane i postati neka vrsta “pristupne stanice” za građane svojih sredina.

FF.jpg

Na Sajmu su se danas predstavile i NVO “Orijent” i Izdavačka kuća “El – Kelimeh”. Tom prilikom profesor teologije Muhamed Ikanović je govorio o njihova dva značajna izdanja: “Enciklopedija islamskog ponašanja” i “Islamsko vjerovanje”, a koja sadrže uputstva o načinu ponašanja vjernika u svim sferama života i u svim okruženjima.
Takođe je najavljen skori izlazak iz štampe još jednog izdanja ove kuće: “Ramazanski post – propisi”.

DDDDD.jpg

U okviru 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja Fondacija za promovisanje nauke PRONA predstavila se još jednim predavanjem, ovog puta na temu „Svemirska potraga najboljeg mjesta za život“, dr Valentine Komarove. Ova astrofizičarka je upozorila na sveopštu ugroženost života na Zemlji, usljed trošenja prirodnih resursa (zemlje, vode i vazduha) i urušavanja njihovog kvaliteta.

Ona je zatim objasnila da je ovakav status životne sredine i trendovi koji neminovno vode nestanku okeana i atmosfere primorao naučnike da tragaju za alternativnim rješenjima, ili, kako je ona to nazvala, “rezervnom planetom za život čovjeka”, potencijalno naseljivim svemirskim objektima, tzv. egzoplanetama zemaljskog tipa na kojima bi život mogao nastati ili koje bi ljudi u dalekoj budućnosti mogli naseliti.

Komarova je prezentaciju zaključila analizom bioloških indikatora pogodnosti potencijalnih egzoplaneta za čovjekov život, podsjetivši na Europu, satelit Jupitera sa fizičkim svojstvima sličnim planetama zemaljskog tipa.

VVV.jpg

Zavod za školstvo je danas predstavio svoje izdanje – knjigu “Put stvaraoca – radost pisanja”, koja je nastala nakon 6 godina uspješne primjene projekta “Kako učenicima pomoći da uspješno stvaraju usmene i pisane, umjetničke i neumjetničke tekstove” realizovanog kao dio redovne obuke nastavnika maternjeg jezika i književnosti u osnovnim školama i koja obuhvata metodički postupak zasnovan na procesnom pristupu u podučavanju stvaranju teksta i razrađuje svaki segment procesa pisanja, od izbora teme i njenog naslova do gotovog proizvoda – teksta.
Knjigu su posjetiocima približile dr Jasmina Nikčević, dr Dijana Vukčević i dr Dušanka Popović, koja je i urednica izdanja.
Dr Nikčević je knjigu opisala kao neku vrstu priručnika koji efikasno objedinjuje teoriju i praksu, i kao takva najbolje učenicima predočava izuzetno složen proces pisanja.
Dr Vukčević je istakla da knjiga pruža instrukcijski okvir za pristup pisanju, kako umjetničkih, tako i neumjetničkih tekstova.
Dr Popović iskazala radost i ponos na rezultate ovog višegodišnjeg projekta koji je okupio 52 nastavnika i 12 crnogorskih osnovnih škola, te istakla značaj uvažavanja individualnih razlika među učenicima i različitog vremena koje im je potrebno za savladavanje ovog složenog procesa koji, na kraju, ipak donosi veliku radost.

SS.jpg

Narodna biblioteka Budve predstavila je drugo izdanje knjige “Histerije Beograda” autora Đorđa Gregovića.
O Gregovićevom romanu, objavljenom u suizdavaštvu Narodne biblioteke Budve i Biblioteke Milutin Bojić u Beogradu, govorila je spisateljica Katarina Sarić, a moderator je bila Stanka Stanojević.
Katarina Sarić je govorila o svom viđenju ovog lirskog romana o jednom čovjeku i jednom gradu, pisanog u nadrealističkom maniru, opisavši ga kao višeslojno i bogato štivo, prepuno zanimljivih i koloritnih likova koji se izražavaju autentičnim jezikom, kakvi su nestali s ulica naših gradova.

BD.jpg

Pretposljednji dan Sajma okončan je predstavljanjem književnog kluba “Poenta poetika” iz Nikšića.
O klubu je govorio Goran Radojičić i prisjetio se početaka 2014. godine i osnivanja na inicijativu književnika Obrada Nenezića, otkad se mladi pjesnici redovno okupljaju u prostorijama JU „Zahumlje”.
On je istakao da je fokus aktivnosti i programa u književnom klubu pokretanje kulturnih aktivnosti, kao i povezivanje mladih sa izdavačkim kućama i autorima u zemlji i regionu.

Konatatovano je da se broj članova kluba stalno povećava, tako da u njemu danas radi preko trideset većinom mladih umjetnika.

Osim u Nikšiću, mladi pjesnici „Poenta poetike“, nastupaju širom Crne Gore i uspostavljaju saradnju sa ostalim klubovima mladih. U tom smislu istakli su saradnju sa Forumom mladih pjesnika Podgorice, koji funkcioniše u okviru KIC-a „Budo Tomović.

Članovi kluba su posebno ponosni na svoj zbornik poezije “Mozaik” i večeras su predstavili njegov drugi broj koji je upravo odštampan.

Na kraju, mladi pjesnici su posjetiocima pročitali svoje izabrane pjesme.

PP.jpg

%d bloggers like this: