Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PROMOCIJA KNJIGE “KRIZA SMISLA” AUTORA KRSTA VUKOVIĆA U IZDANJU NARODNE BIBLIOTEKE BUDVE

PROMOCIJA KNJIGE “KRIZA SMISLA” AUTORA KRSTA VUKOVIĆA U IZDANJU NARODNE BIBLIOTEKE BUDVE

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Treći dan Sajma knjiga nastavljen je promocijom knjige „Kriza smisla“ autora Krsta Vukovića u izdanju Narodne biblioteke Budve.

Novinar i publicista Vanja Kovačević govorio je o romanu.

„Putovati, tragati, ponekad i lutati, ali se ne predavati. O tome govori roman Krsta Vukovića. Neke njegove misli vam mogu zaličiti na misao Bertranda Rasela da je filozofija ničija zemlja. Jer, ova knjiga će vam ponuditi svašta-  antropologiju, filozofiju, religiju, ali ne i odgovore na sva pitanja“, ispričao je Vanja Kovačević.

Mr Nikolina Đurović istakla je da čovjek uvijek teži ka tome da napreduje.

„ Čovjek je dinamičko biće i treba da napreduje ka boljem. Krstova dobro znana poezija iz knjige Vertigo može se naći i u ovom romanu. Svijet je prosto u vrtoglavici, nesvjestici. U svijetu besmisla svaki humanistički uposlenik daje volju za životom. Jedino što nam može pomoći je da znamo odakle počinjemo, da se vratimo tradiciji“, ispričala je Đurović.

Autor Krsto Vuković u romanu je pisao o mnogim dijagnozama savremenog života – otuđenosti, dosadi, globalnoj nezaposlenosti, suicidu, koji je svojevrsno stanje svjetskog duha, kazala je Nikolina Đurović.

Autor je istakao da mu je čast što je drugi put gost Sajma knjiga.

„ Prošli put sam predstavljao poetski iskaz, mada u ovom romanu i poeziji ima zajedničkih imenilaca. U ovoj knjizi postoji multidisciplinarnost, brojne premise iz istorije filozofije. Tu su, prije svega, Šopenhauer, Niče, sociolozi, antropolozi, psiholozi, psihijatri. Posebno sam se oslanjao na rad Viktora Frankla. U knjizi govorim o smislu,  gubljenju smisla, potresima u sistemu vrijednosti. Tu sam se oslanjao na Frankla i njegovu želju da kroz logoterapiju, liječenje smislom, uputi pojedinca da se pronađe i da je u dilemi je li to ono što mu treba, da li ima alternativu. Neki ljudi je i ne vide, pa odluče da odustanu od života. Posebno sam tretirao suicid, jer se uklapa u kompletan sistem. Pažljivim čitanjem i promišljanjem vidjećete da se suicid ovdje definiše u istorijskom razvoju čovjeka“, objasnio je autor knjige Kriza smisla Krsto Vuković.

%d bloggers like this: