Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » PROMOCIJA KNJIGE “RAŠČARAVANJE VEDRINE” AUTORA MARINKA VORGIĆA

PROMOCIJA KNJIGE “RAŠČARAVANJE VEDRINE” AUTORA MARINKA VORGIĆA

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

„Raščaravanje vedrine“, nova knjiga Marinka Vorgića, predstavljena je danas na Sajmu knjiga i obrazovanja. O romanu je autor razgovarao sa Nikolom Nikolićem.

„Marinko Vorgić je veliki kritičar savremenog romana, i ova knjiga će mnogo reći i onima koji ne znaju o književnosti i onima koji znaju. Vorgić pise o bremenu Njegoševog djela i  zato nas zanima gdje prestaje to konstantno sagledavanje Njegoševog djela“, zapitao se Nikola Nikolić.

„Njegoševa pojava u istoriji je neobična, pojavljuje se u književnom nasleđu. Naravno, on piše nacionalni romantizam, ali sa velikim iskocima iz te odrednice. U vrsti promišljanja, pristupa. Treba imati pozadinu kulture, predaka. Da li se proza učitava, dočitava, da li ima sukoba između tradicionalne i moderne kritike. Šta je izvorno značenje – rekao bih da ni sam autor nije svjestan potpunog značenja svog djela. Imate situaciju da se djelo  rasplinjuje na samog autora i čitaoce. To je nešto što čini kompletno djelo. U jddnom eseju se posvećujem versifikacijskoj analizi nekih stihova. I dolazim do zaključka da je Njegoš bio veoma osvešćen pjesnik, mnogo psvešćeniji od nekih naših sagovornika“, ispričao je autor Marinko  Vorgić.

%d bloggers like this: