Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja
https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Na sajmu predstavljene “Blede plave oči”

Drugi roman Matije Pavićevića, “Blede plave oči” predstavljen je na 16. podgoričkom sajmu knjiga.

U razgovoru sa Pavićevićem pisac Balša Brković konstatovao je da ovaj mladi autor, odnosno susret sa njegovim djelom daje jednu širu perspektivu i uvid u generacijski tok, književnost novih generacija.

“Usud moderniteta vidljiv je u novim generacijskim tokovima. Sve generacije su zapravo izgubljene generacije, imaju svoje neuralgične tačke i neke kolektivne neuroze. Na jedan način recimo Hemingvej, na neki drugi način moja generacija. Smatram da je Matija Pavićević zapravo glas jedne nove izgubljene generacije“, istakao je Brković.

On Pavićevića opisuje kao samosvojnog autora, sa svojstvenom ironijskom dekonstrukcijom toga šta je ideja autorstva i autorskog.

“Njegov junak kao piščev alter ego ima potrebu da dovodi u pitanje svoju književnost, pitajući se “da li sam ja pisac””, naveo je Brković.

U njegovoj percepciji, generacije mladih autora rođene su sa sviješću o nesigurnosti svih velikih naracija.

“U lavirintima svakodnevice, mladi autor svojim stvaranjem autentično odbija da prihvati lažnost tog svijeta. Čak iako je neokapitalista i pobunjenik u istoj osobi.“, smatra Brković.

U ovom osvrtu, Brković, osim generacijske tematike istakao je i Pavićevićev poriv ka autentičnosti.

“Posebna dimenzija Pavićevićevog romana je i kriza smisla, u kojoj glavni junak traži djelatni mehanizam da se suprotstavi toj krizi smisla. Književnost svakako jeste taj djelatni mehanizam“, smatra Brković.

Pavićević je kazao da je ovo za njega egzistencijalni roman.

“Glavni junak naizgled zaista ima sve, ali nešto ipak nije u redu. To je i roman o depresiji, egzistencijalnoj praznini“, istakao je Pavićević.

“Blede plave oči“, kroz perspektivu glavnog junaka, pisca i studenta,književnosti, kreira radnju koja kristališe i izoštrava sliku jedne nove (internet) generacije koja stasava kako u Beogradu i Srbiji, tako i na globalnom planu.