Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja
https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Predstavljene slikovnice Kašmira Huseinovića

Kašmir Huseinović, bosanskohercegovački stvaralac za djecu na podgorički sajam knjiga donio je dašak bezbrižnog djetinjstva, budući da je ovom prilikom predstavio slikovnice „Ružno pače“, ilustratorke Ume Huseinović, „Čarobna Mia“, Bao o meni i “Princ brojeva” (koji je posvećen legendarnom matematičaru Gausu), ilustratorke Andree Petrlik.

Osim Huseinovića, o slikovnicama su govorili dekanica na Fakultetu za dizajn i multimediju na univerzitetu Donja Gorica, Tatjana Burzanović i sarajevski pisac Ibrahim Spahić.

Dekanica na Fakultetu za dizajn i multimediju FVU na Univerzitet Donja Gorica Tatjana Burzanović istakla je darovnu dimenziju knjiga-slikovica Kašmira Huseinovića.

– Ovdje imamo spoj,zapravo sinergiju zračenja i značenja, imamo i inkluzivnost sadržaja, kompoziciju i proporciju. Pod inkluzivnošću

Sadržaja, podrazumijevam da su rečenice ovdje ni preduge ni prekratke, u grafičkom smislu to je ista pozicija i visina teksta I ilutracija, likovnost, motivi iz prirode“, rekla je Burzanović upućujući preporuke i čestitke za rad Kašmiru Huseinoviću i njegovoj porodici koja je uključena u ovaj umjetnički posao.

Ibrahim Spahić istakao je vrijednost porodične dimenzije rada  u stvaralaštvu Kašmira Huseinovića.

-Značaj ovih djela je to što ta djela nude čaroliju i ja sam to sa svojim ogromnim iskustvom prepoznao. Iskreno mu čestitam na svemu, i na prvoj nagradi za dizajn na našem Sajmu. Dragocjeni su ovi susreti sa ljudima koji vole knjigu“, istakao je sarajevski Spahić.