Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Lijepe primorske priče

Lijepe primorske priče

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Treća promocija knjige “So i more” Ive Bajković, od novembra prošle godine, kada je objavljena u izdanju Narodne biblioteke iz Budve, održana je na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. O autorkinom prvijencu, knjizi eseja i kolumni, govorio je dr Miomir Maroš, a moderatorka ovom prilikom bila je pjesnikinja Stanka Rađenović Stanojević, koja je istakla da je žanr kolumne u ovoj knjizi skladno oblikovan u književnu formu.

Dr Miomir Maroš istakao je da je “So i more” zbirka koja objedinjuje sve one lijepo oblikovane motive, lijepe priče s mora, koje je on   duhovito nazvao “mediteranskim sindromom”.

“Iako Ivu znam prvenstveno kao koleginicu iz medija, već na sam nagovještaj o ovoj knjiz ‘upecao’ sam se odmah to na sve ono što nas kroz tu knjigu povezuje kao primorce i to primorce koji čeznu da se vrate moru”, istakao je Maroš i duhovito konstatovao da je Iva Bajković

rodno senzitivna na jedan poseban način, prema muškarcima.

“Možda je to tako zbog sinova.Ako jeste tako, onda su oni srećni”, kazao je on.

Autorka je pročitale neke od odlomaka iz knjige, govoreći o svom primorskom habitusu.

U recenziji knjige Želidrag Nikčević je zapisao je da Iva Bajković piše drukčije, hrabrije i iz neposredne blizine i iz samog srca egzistencije,  o porodici, odrastanju i ljubavi, o nezaboravnim druženjima i rastancima.

”O Beogradu, Podgorici i Budvi, o zanosima mladosti i sivilu svakodnevice, o borbi da se ostane dostojanstven i onda kad bi čovjek najradije gorko opsovao. O nadi da nas ni u ovom premreženom haosu još nije sasvim napustila sloboda govorenja istine. I zato se njeno pismo prima kao stisak prijateljske ruke, kao nešto blisko, toplo, saučesničko. Sve ostalo možeš ostaviti na obali ili u hotelu, kad se vraćaš sa odmora: pročitao i zaboravio! A Ivine bilješke su tu, posmatraju nas svojim radosnim i radoznalim očima, obraćaju nam se jezikom koji čak i na internetu uliva obično ljudsko povjerenje. Ne kriju svoje slabosti, ne plaše se da priznaju poraze i zablude – ali nastavljaju da zapitkuju, da vole i da vjeruju“, zapisao je u recenziji Nikčević.

Iva Bajković je rođena 19. oktobra 1973. godine u Beogradu. Završila je Akademiju lepih umetnosti, odsek menadžment u kulturi i umetnosti.

Od 1994. radi kao televizijski novinar. Karijeru je započela u Beogradu na Trećem kanalu a zatim je nastavila da se bavi tim poslom u Budvi i Podgorici.

Bila je aktivan učesnik političkih procesa od 2012. do 2020. godine i često je svojim objavama na društvenim mrežama ukazivala na društvene probleme.