Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Poetski roman o ratu

Poetski roman o ratu

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

“Teško da ste skoro pročitali nešto tako potresno, a toliko lijepo kao što je nova knjiga Magdalene Blažević, u izdanju ‘Booke’”, zapisano je o knjizi ove autorke, koja je tim povodom posjetila 16.Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Razgovor sa autorkom vodio je Goran Samardžić.

On  se posebno osvrnuo na formu poetskog romana, kakav roman “U kasno ljeto” i jeste.

“ Iz posvete je jasno da je ovo roman o ratnom zločinu. Odmah na početku saznajemo da je naratorka mrtva devojčica. Magdaleni je poslo za rukom da napiše potresnu knjigu, a da izbjegne patetiku. Ovaj roman nije za običnog čitaoca”, kazao je Samardžić, navodeći da vrijeme romana nije hronološko ni linearno.

“Morate biti koncentrisani na tu dimenziju romana, koji može da bude funkcionalan kao poezija. Samo čitanje ovog romana dolazi kao nagrada”, kazao je on.

Autorka nam govori o svom djetinjstvu, daje nam krokije života na selu, grubog, siromašnog i neidiličnog, jer stvaran život nikad nije bajkovit, ali jeste topao i živopisan, pun mirisa, boja i zvukova. Glas kojim govori nije nezreo, naprotiv, ali jeste djetinji i poetičan, i upravo to pojačava sablasnu jezu predstojeće smrti. Je li iko javio ljetu da sam umrla? Ovo je prije svega roman koji u svakom akteru vidi ranjivost i ljudskost, čak ni naoružani vojnici nisu svedeni na dehumanizovano zlo. U njemu nema nacionalnosti, ne spominju se zaraćene strane i utoliko je antiratni vapaj snažniji, jer je to mogao da bude bilo koji rat”, stoji u recenziji knjige.

Uprkos mučnoj temi, “U kasno ljeto” je roman koji čitaoca očarava poetičnošću i nježnošću.