Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » Evociranje početaka “Monitora”

Evociranje početaka “Monitora”

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Knjiga “Monitor naše slobode” profesora Miodraga Perovića, predstavljena je u završnici 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Osim autora, o knjizi su govorile njegove kolege i saradnici: Željko Ivanović, Balša Brković, Esad Kočan i Milka Tadić Mijović.

Knjiga je doprinos obilježavanju tri decenije od osnivanja crnogorskog nedjeljnika “Monitor” u, kako su svi akteri ovog skupa  u razgovoru evocirali, nemogućim uslovima, bez podrške države I institucija.

Književnik Balša Brković istakao je da knjiga “Monitor naše slobode” pripada memoarskoj literaturi.

 “Može se reći  da je ovdje riječ o jednoj rekonstrukciji tog kriznog perioda u crnogorskoj istoriji. Knjiga ima i epistolarni sloj i još mnoge slojeve, a profesor Miodrag Perović, kako mu je i svojstveno, matematički precizno približava nam istoriju lista koji je bio perjanica jednog, da tako kažem, emancipatorskog pokreta u najširem smislu”, kazao je Brković,

Željko Ivanović je istakao da je Perović ovom knjigom dočarao sizifovsku borbu “Monitora” kao prvog crnogorskog nezavisnog medija, a slične impresije podijelili su sa publikom i novinari Esad Kočan i Milka Tadić Mijović.

Autor je nadahnuto podsjetio na to da prvobitna redakcija osnivača nikada nije mogla ni da  zamisli da će  “Monitor” trajati toliko dugo i ostaviti tako dubok trag u istoriji crnogorskog novinarstva.

-U Crnoj Gori, ništa se ne može stvoriti bez velike žrtve. Ko god želi da stvori nešto u maloj, siromašnoj Crnoj Gori, mora da se pomiri sa tim da mora da podnese veliku žrtvu”, kazao je professor Miodrag Perović.

Na ovom predstavljanju, najavljeno je da će knjiga biti data na poklon čitaocima uz praznični broj Vijesti.