Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » “Intertekst” Tanje Bakić

“Intertekst” Tanje Bakić

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Knjiga poezije “Intertekst” Tanje Bakić predstavljena je na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. Razgovor sa pjesnikinjom, koja je rado sa sajamskom publikom podijelila je svoje stihove i impresije o pop-kulturi, doživljaju tog fenomena i prijateljima vodila je Ksenija Rakočević.

Tanja Bakić je pjesnikinja i književni prevodilac. Na doktorskim je studijama iz oblasti nauke o književnosti. Objavila je četiri knjige poezije, rezidencijalno je boravila u više država, a gostovala je na brojnim internacionalnim književnim festivalima. Predavanje o engleskom pjesniku Vilijamu Blejku održala je u čuvenoj galeriji “Tejt Britn” u Londonu pod pokroviteljstvom Britanske akademije, i ono je objavljeno 2019. godine od strane prestižnog internacionalnog izdavača, Bloomsbury London.

Dva puta je od strane internacionalnog borda istoričara umjetnosti bila izabrana za predstavnika Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana (Ankona, 2013) i Milano (2015). Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima objavljivanim u Australiji, SAD, Velikoj Britaniji, Japanu, Indiji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj.

Posljednjih petnaest godina aktivno se bavi prevođenjem poezije, romana, kratkih priča.