Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Uncategorized » VELIKA POZORNICA KNJIŽEVNOSTI DO 14. MAJA U POGORICI

VELIKA POZORNICA KNJIŽEVNOSTI DO 14. MAJA U POGORICI

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

Večeras je u TC Big Fashion svečano počeo Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja pod sloganom Sto hiljada razloga da dođeš. Otvoren kao velika pozornica književnosti i kulture, sajam nastavlja da okuplja izdavače iz Crne Gore i regiona, pisce različitih žanrova i poetika, različitih generacija i pogleda na svijet.

Na samom početku prisutnima se obratio direktor Izdavačke knjige Nova knjiga i osnivač sajma, Predrag Uljarević, pozivajući čitaoce da u narednim danima sami otkriju i više od sto hiljada razloga zbog kojih treba da posjete Sajam.

Tokom ovih 17 godina postojanja, u različitim okolnostima, Podgorički sajam knjiga i obrazovanja potvrdio je koliko je ovakav događaj potreban i gradu u kome se održava, i zemlji u kojoj se organizuje, i regionu prema kome je otvoren. Nisu nam uvijek vjerovali svi od kojih smo očekivali podršku, ali su nam, što je najvažnije, vjerovali čitaoci. Znali smo da je ta podrška nezamjenljiva i s njom je uvijek bilo lakše i jednostavnije. Kada je prije 17 godina Nova knjiga osnovala Podgorički sajam knjiga, on je najprije bio međunarodni i regionalni. Potom je, godinama kasnije, prepoznat i kao sajam koji je značajan za književnost i kulturu, izdavaštvo i obrazovanje u Crnoj Gori. Tek ove godine, posle 17 godina upornog rada, zapaženog u mnogim kulturnim sredinama izvan Podgorice i Crne Gore, Podgorički sajam knjiga i obrazovanja je uistinu prihvaćen kao gradski i podgorički sajam, kao kulturni i društveni događaj važan za ovaj grad i podržan od ovog grada, rekao je Uljarević.

Sedamnaseto izdanje od najvećih kulturno-umjetničkih manifestacija otvorenom je proglasila je predsjednica skupštine opštine Glavnog grada, Jelena Borovinić Bojović, kazavši da je 8. maj, dan kada je rođen prvi gradonačelnik Podgorice, Marko Miljanov, pravi dan za otvoriti sajam.

Pripala mi je čast da otvorim tradicionalni praznik pisane riječi po kojem je postao prepoznatljiv maj u našem gradu. Posebno mi je drago što ga ove godine otvaramo baš 8. maja kada obilježavamo dan rođenja jedne od najznamenitijih ličnosti našeg naroda, pisca, junaka i prvog gradonačelnika Podgorice, vojvode Marka Miljanova Popovića. Vjerujem da nema boljeg dana da Podgorica slavi knjigu od dana kad je rođen autor Primjera čojstva i junaštva i osnivač prve čitaonice u ovom gradu. Generacije Podgoričanki i Podgoričana su odrastale ili zasrijevale sa ovim sajmom. Često govorimo da se knjiga, navika čitanja, a time i naša duhovnost sačuvaju u digitalnom dobu, akda pokretne slike kojima smo okruženi sa svih strana, prijete da nas otupe. Upravo ovih dana pažnja nam je pojačanu fokusirana na pronalaženje načina da naše najmlađe sačuvamo od zla i usmjerimo ih na prave vrijednosti. Činjenica je da bi dolazak sa njima na ovaj sajam, gdje se mogu upoznati sa svim bogatstvom sadržaja i oblasti pisane i usmene riječi, bio pravi korak u pravom smjeru, kazala je gradonačelnica Borovinić Bojović.

Kao specijalni gost Sajma, besjedom se obratio i jednan od najuticajnijih regioanlnih imena, slovenački pisac, kolumnista, režiser i scenarista, Goran Vojnović.

Kad pročitate knjigu, ona vas prisjeti na nešto što ste zaista znali, ali o čemu eto niste razmišljali, ili što ste možda zaboravili. Knjiga vas upoznaje sa samim sobom i sa svijetom u kom živite. Zato bi bilo dobro da uzmete u ruke što više knjiga i da ponovo upoznate i sebe i svijet. Svi smo vješti zaboravljanju toga. Bez knjiga – ne znamo! Sajmovi su važni – to je već rečeno. Uživajte čitajte, kupujte knjige, posuđujte ih, darujte ih i provodite se uz knjige i sa knjigama – rekao je Vojnović.

Na otvaranju je govorio i Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice, komentarišući status Sajma koji bi, prema njegovim riječima, od sljedeće godine trebalo da dobije još značajniju podršku.

Riječ je jednom etabliranom, istaknutom kulturnom događaju koji traje punih 17 godina. Mislim da je naša obaveza da već od naredne godine, od punoljetstva sajma, podrška Glavnog grada bude značajno veća i prisutnija, na zadovoljstvo organizatora, i prije svega naših sugrađanki i sugrađana, odnosno čitalačke publike, istakao je Rakčević.

U umjetničkom dijelu programa otvaranja nastupili su i solisti, orkestar i baletska grupa Muzičke škole „Vasa Pavić“. Muzički dio upotpunila je svojim nastupom i operska diva, mecosopran, Ana Sinicki, koja je nakon brojnih scena u Evropi i svijetu, premijerno nastupila i pred gostima i posjetiocima Sajma.

Književni program sajma otvoren je književnom promocijom Gorana Vojnovića, sa kojim je razgovarala profesorica crnogorskog jezika i književnosti, Ksenija Rakočević.  Prvo sajamsko veče zatvoreno je likovnim segmentom, odnosno izložbom izložbom Starih razlednica Budve, autorke Ane Zelinske, iz kolekcije Arsena Melitonjana i Keri Redi.