Proljeće za knjigu

  • 15 April 2011

Na prvoj press konferenciji povodom Šestog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga govorili su: Predrag Uljarević (direktor Sajma), Jelena Kotlaja (direktorica Kulturno-informativnog centra Moskve u Podgorici), Jelena Krsmanović (umjetnički direktor Sajma), Marinko Vorgić (predsjednik Umjetničkog savjeta), Dragan Perišić (direktor marketinga Delta City centra).

Podgorica će početkom maja biti prijestonica knjige, kazao je direktor Sajma Predrag Uljarević, jer će najatraktivnija izdanja ljubitelji pisane riječi moći da nađu na Šestom međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.  Ove godine imaćemo najveći broj domaćih i stranih izdavača, što će reći da će biti i najveći broj knjiga na Sajmu. Zemlja gost je Ruska federacija, pa će najobimniji program biti u njihovoj organizaciji, istakao je Uljarević.

Ispred zemlje gosta Rusije, Jelena Kotlaja istakla je da će predstavljanje Ruske Federacije biti u znaku obilježavanja tri vijeka od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Crne Gore. Bitan segment programa biće vezan za obilježavanje pedest godina od prvog svemirskog leta, koji je izveo Jurij Gagarin.

Predsjednik Umjetničkog savjeta, Marinko Vorgić najavio je panel diskusije posvećene aktuelnim problemima u izdavaštvu: monopoli u izdavaštvu koji su se javili kao posljedica tranzicije i gašenja malih izdavačkih kuća; zatim problemi predstavljanja Crne Gore na velikim evropskim književnim manifestacijama.

Dragan Perišić ispred Delta City centra, je najavio da će garaža šoping centra kao i unutrašnje i javne površine biti prilagođene potrebama Sajma. Jedan dio programa biće posvećen namlađoj čitalačkoj publici, tako što će u sklopu atrijuma posebno postavljenog za tu priliku prikazivati dječiji program.