Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja ima tradiciju dugu 18 godina i jedan je od najvećih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja se pozicionirao kao značajan i uticajan regionalni sajam na kome se, iz godine u godinu, predstavljaju razvoj, dometi i specifičnosti izdavaštva, prvenstveno u regionu, a zatim i u Evropi i svijetu.

Prvi Međunarodni podgorički sajam knjiga otvorio je vrata svojim posjetiocima davne 2006.godine.

Prvu deceniju je postojao kao sajam knjiga, da bi od 2016.godine, jedanaeste godine održavanja, u svoj repertoar uvrstio i obrazovni dio. Od tada Međunarodni podgorički sajam knjiga postaje sajam knjiga i obrazovanja, uz predstavljanje obrazovnih ustanova iz Crne Gore.

Sajam je do sada ugostio brojne poznate autore iz zemlje i svijeta, među kojima su Tarik Ali, Kazimiro De Brito, Stefano Beni, Aleksandra Poter, Federiko Moća, Rade Šerbedžija, Svetislav Basara, Aleksandar Gatalica, Klaudio Magris i mnogi drugi.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svake godine dodjeljuje nagrade za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unapređenje dječijeg izdavaštva, najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena edicija, najbolje opremljena knjiga, najbolje opremljen štand, priznanje za napredak u obrazovanju i unaprijeđenje obrazovnog procesa.